Концерн «Електрон», який входить до сотні українських стратегічних підприємств, відсвяткував свій сторічній ювілей у Львівському національному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької. Привітання трудовому колективу надіслали Президент України Петро Порошенко та Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Виробничників вітали керівники області та міста. До присутніх звернувся президент концерну Юрій Бубес (на знімку), який розповів про звершення, що випали на долю кількох поколінь однієї з найуспішніших українських компаній, яка працює над національними інтересами.

Усе почалося з невеликої майстерні, що з’явилася у Львові в 1918 році під гучною назвою «Контакт». Невеличкої, але яка мала навіть мотор на одну кінську силу. Та найбільшу славу в минулому столітті «Електрон» здобув як виробник телевізорів. Цей бренд вибирали як найуспішнішу марку десятки мільйонів людей.

«Хто народився у Львові, той пам’ятає минулі часи, коли на весь Союз гриміли два великі підприємства — «ЛАЗ» і «Електрон», — пригадав міський голова Львова Андрій Садовий. — Часи змінилися. «Електрон» живе, а автобусний завод держава продала через Фонд держмайна росіянам — вони його знищили. Але яка моя велика повага до вас, що ви славу міста машинобудування підняли. Ми гордимося, що у Львові на дорогах їздять трамваї, тролейбуси й електробуси — 138 одиниць техніки, випущеної на «Електроні». Місто планує закупити ще 50 тролейбусів та 10 трамваїв, бо кращі нині ніхто не робить».
Історія концерну часто рясніє словом «уперше». «Електрон» перший із державних підприємств перетворився на акціонерне товариство, яке було в Україні зареєстровано під № 1. На той час кожен четвертий телевізор в країні виготовляли у Львові. «Електрон» був єдиним в СРСР експортером продукції в Західну Європу.
З 2012 року концерн розпочав випускати трамваї, тролейбуси, електробуси, спеціальні автомобілі. Популярність також мали кліматичні системи для автомобілів, матеріали для електроніки, полімерна продукція, побутова техніка. За сто років підприємство перетворилося з невеличкої майстерні на багатогалузевий концерн, який експортує свою продукцію в Китай, Німеччину, США, Латвію, Литву, Францію, Польщу — в десятки інших країн.
Продукція дочірнього науково-виробничого підприємства «Карат» використовувалася для створення надчутливих детекторів великого адронного колайдера в рамках міжнародного проекту Європейського центру ядерних досліджень у Швейцарії. Нині «Карат» виступає головним науково-виробничим підприємством України за напрямом «Матеріали електронної техніки».
Ще одна сторінка історії «Електрону» — це виробництво спеціальної техніки та апаратури військового призначення. У Львові було розроблено системи наведення для високоточного авіаційного озброєння, близької аеронавігації та іншу військову радіоелектронну техніку. Продукція окремого конструкторського бюро «Текон-Електрон» добре відома фахівцям оборонної галузі.
На «Електроні» немає олігархів, його акціонерами є 23 тисячі осіб. Підприємство успішно освоїло ринкові механізми, розширило виробництво і, головне, зберегло кадровий потенціал, забезпечило спадкоємність поколінь.
«Ми входимо в сотню стратегічних підприємств, які працюють над національними інтересами. Ми залишимося підприємством, яке буде продукувати наукоємну продукцію. Для цього маємо наукові розробки, кадровий потенціал і великий досвід. І нині наукові центри концерну думають про нову продукцію, — заявив президент «Електрону» Юрій Бубес.— І я впевнений, що ми зможемо зробити ще чимало — за нами традиції високої відповідальності, професіоналізму й виняткової самовіддачі, чим завжди славився «Електрон».
У тіні ювілею залишилася скромна людина, яка десятки років керувала «Електроном» у час його розквіту і чи не найбільше зробила для того, щоб концерн став успішною компанією. Це голова наглядової ради ПрАТ «Концерн-Електрон» Віктор Рибинок, якого від імені громади міський голова Андрій Садовий нагородив Золотим гербом Львова.

Львів.

Довідково

1918 — у Львові на вулиці Сикстутській,14, відкрили майстерню «Контакт», облаштовану мотором на одну кінську силу.
1965 — з конвеєра зійшов мільйонний телевізор. До 1991 року «Електрон» виготовив понад 15 мільйонів телеприймачів.
1965 — Академік Віктор Глушков запровадив на підприємстві розроблену Інститутом кібернетики Академії наук УРСР автоматизовану систему управління виробництвом.
1969 — футбольна команда «Електрону», яка грала в другому ешелоні, вперше і востаннє в історії радянського футболу здобула кубок СРСР.
1990 — «Електрон» випустив продукції на суму 1,5 мільярда карбованців, що становило 25 відсотків валового продукту Львівської області та 4 відсотки валового продукту України.
1991 — роздержавлення концерну, народження нового підприємства — Акціонерного товариства «Концерн-Електрон», яке очолив Віктор Рибинок.
1996 — створено перше спільне україно-німецьке підприємство «Вебасто-Електрон», співзасновником став німецький концерн «Вебасто» — один із світових лідерів із виробництва комплектуючих для автомобільної промисловості.
2013 — У День Незалежності України перший український низькопідлоговий трамвай «Електрон» вирушив у перший рейс Львовом.

Фото прес-центру концерну «Електрон».