Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в Збройних Силах та підриву обороноздатності держави у період з 2004-го по 2017 рік підготувала проміжний звіт. Про це повідомив голова ТСК, секретар Комітету з питань національної безпеки та оборони Іван Вінник (фракція «Блоку Петра Порошенка»).
Парламентарій зазначив, що після розпаду СРСР Україна успадкувала значний потужний військовий потенціал, ядерну зброю, військово-морські, повітряні та сухопутні сили, десятки тисяч одиниць військової техніки, сотні кораблів, балістичних стратегічних ядерних ракет. «Але це все було знищено, і тільки коли РФ почала збройну агресію проти нашої держави, нарешті ми схаменулися і зрозуміли, що в сучасному світі державна політика неможлива без потужної армії», — сказав І. Вінник.
За словами депутата, у звіті буде оприлюднено, яку кількість військової техніки було знищено та продано за корупційними схемами попередніми очільниками Міноборони до 2014 року. «Десятки, сотні, тисячі одиниць військової техніки, придатної до застосування, продавалися за безцінь, — заявив Іван Вінник. — Державна політика знищення армії до 2014 року призвела до окупації частини української території, призвела до того, що РФ вдалася до збройної агресії. Ми дійсно не демонстрували силу, мало того — за вказівкою РФ ми нищили нашу армію».
«Ми пропонуватимемо продовжити роботу ТСК, бо окрім кількості техніки, яку розпродували попередні міністри оборони і керівники Генштабу, що сприяли таким рішенням, ми хотіли би встановити збитки, завдані державі, — повідомив І. Вінник. — Українське суспільство очікує, коли все-таки будуть притягнуті до належної кримінальної відповідальності винні особи».