Під час урочистих заходів з нагоди 27-ї річниці створення Збройних Сил України Президент Петро Порошенко вручив високі державні нагороди військово-службовцям ЗСУ, які виявили мужність та відвагу в захисті незалежності та територіальної цілісності нашої країни. «Пишаюся тим, що маю честь у цей день від імені керівництва держави та усього українського народу висловити слова щирої вдячності військовослужбовцям за героїзм і мужність, самопожертву і звитягу, а також виконати почесну місію — вручити нашим героям державні нагороди», — сказав глава держави. «Переконаний, що Збройні Сили України й надалі надійно стоятимуть на варті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності країни, надійно боронитимуть мир та спокій українських громадян, надійно боронитимуть українську землю», — продовжив він.

Під час привітання Верховний Головнокомандувач ЗСУ наголосив: «Громадяни нашої держави пишаються своїм військом і довіряють йому. Армія і Збройні Сили мають найвищий рівень довіри серед усіх державних інституцій. Наші Збройні Сили — це заслуга воїнів і ще мільйонів українців-патріотів, які зробили неймовірне — за такий короткий термін, менш ніж за п’ять років, збудували армію, можливо, одну з найсильніших у Європі, і зупинили російського агресора», — сказав глава держави. «Саме українське військо і українська армія є надійним гарантом суверенітету, територіальної цілісності, незалежності нашої держави, гарантом безпеки наших громадян», — підкреслив Петро Порошенко.
За словами Президента, загартовані в боях з російським агресором Збройні Сили України набули безцінний бойовий досвід. І це підтверджують авторитетні міжнародні військові експерти. «Дуже важливо, що реформи, проведені у надзвичайно короткий термін в оборонному відомстві, забезпечили адаптацію системи підготовки особового складу Збройних Сил України до стандартів Північноатлантичного альянсу», — зазначив він. П. Порошенко підкреслив, що й надалі Збройні Сили посилюватимуть свій бойовий потенціал. «Цьому, безумовно, сприяють поступове надходження до бойових частин сучасного озброєння та модернізованої техніки й нові, апробовані в боях, елементи підготовки всіх категорій особового складу», — зауважив глава держави.
Командири української армії здатні якісно планувати та ефективно управляти підпорядкованими підрозділами в різних видах бою, переконаний Верховний Головнокомандувач ЗСУ. «Задоволений рівнем взаємодії, який демонструють учасники маневрів, — сказав він. — А реальний противник повинен усвідомити: найкраще — звільнити нашу територію». Водночас Петро Порошенко акцентував: українська сторона наполегливо працює над тим, щоб це відбулося політико-дипломатичним шляхом. «Але цей шлях може бути успішним лише тоді, коли матимемо надійні, сильні, професійні, рішучі Збройні Сили», — підкреслив він.
Президент ще раз прокоментував своє рішення про введення особливого правового режиму в десяти областях у відповідь на новий виток агресії Російської Федерації. «Це упереджувальний крок, — підкреслив він, — який жодним чином не спрямований на згортання конституційних прав і свобод громадян». За час воєнного стану планується посилити протиповітряну оборону держави, скоротити терміни злагодження бойових бригад, провести передислокацію відповідних підрозділів для посилення оборони кордону та провести військові навчання й навчальні збори з резервом першої черги, повідомив він.

Вл. інф.