Сьогодні виповнюється 85 років від дня народження заслуженого працівника народної освіти України професора Петра Сергійовича НАЗИМКА (на знімку).

Він практично все життя пропрацював у системі вищої школи, займався підготовкою й перепідготовкою управлінських кадрів.
Свій управлінський і науково-викладацький досвід Петро Сергійович активно використовував як керівник Центру підвищення кваліфікації кадрів Інституту державного управління і самоврядування при Кабінеті Міністрів України. Після створення в 1995 році Академії державного управління при Президенті України працював її проректором — директором Інституту підвищення кваліфікації кадрів. До виходу на пенсію був радником ректора академії.
Як відомо, рівень навчального закладу визначається насамперед кваліфікацією наставників. Цьому актуальному питанню професор Назимко приділяв першочергову увагу. Йому вдалося залучити до викладання відомих державних діячів, учених і практиків, налагодити міжнародні зв’язки з навчальними закладами Великої Британії, Канади, Франції, Німеччини, Польщі та інших країн.
При цьому він наполегливо вимагав від викладачів постійної й цілеспрямованої роботи з удосконалювання всіх форм навчально-виховного процесу. Підвищення кваліфікації кадрів — це неймовірно складне завдання, адже слухачі — теоретично й практично підготовлені люди, з вищою освітою, з певним досвідом трудової діяльності за фахом, які мають стаж політичної роботи. Тож рівень їхніх запитів і вимог до викладання був досить високим.
На кожній ділянці професор Назимко виявляв властиву йому відповідальність за доручену справу. Він входив до складу редакційних колегій спеціалізованих періодичних видань. На його рахунку понад 200 наукових і навчально-методичних робіт, він співавтор більш як 20 праць із питань організації та методики підвищення кваліфікації кадрів, у них узагальнювався багатий досвід і містилися цінні рекомендації для використання їх у практичній роботі. Усе це знайшло своє застосування в створенні нормативно-законодавчої методологічної бази загальнонаціональної системи післядипломної освіти.
Перебуваючи на заслуженому відпочинку, Петро Сергійович не полишає наукової праці. Він, уродженець Чернігівщини, бере участь у ветеранському русі, у діяльності Чернігівського земляцтва, тривалий час очолював його Городнянське відділення. Під його керівництвом вийшла книга «Край, мій рідний край!..», присвячена історії й сучасності рідного регіону, з нарисами про його видатних земляків.
Петро Сергійович удостоєний ордена «За заслуги», має державні, профспілкові, ветеранські й церковні медалі, почесні грамоти Верховної Ради й Кабінету Міністрів України.

Іван ГАВРИЛИШИН,
член Національної спілки журналістів України.