Уже вдесяте приїздить на храмове свято до церкви святої Катерини у Чернігів Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Перші його візити почалися, коли церква була «підперта» величезним наметом УПЦ Московського патріархату, де замість ікони Богородиці тривалий час висів портрет московського патріарха. Попри образи, Патріарх тоді не дозволяв українським патріотам силою знести обурливий намет. Він наголошував, що перемогти треба любов’ю. Зрештою, щойно в Чернігові повалили пам’ятник Леніну, на ранок прибралися і московські вірні, залишивши після себе купу сміття...

Нині Катерининська церква ожила і у всій своїй величі козацького бароко, з новим розкішним дерев’яного різьблення іконостасом, з мощами преподобного ігумена Меркурія Бригинського, допомагає віруючим підносити молитву. Це, до речі, єдина церква, в іконостасі якої є зображення гербів Війська Запорозького, гетьмана Івана Мазепи, ікона Петра Калнишевського.
На алеї біля Катерининського храму Патріарха Філарета зустріли голова Чернігівської ОДА Олександр Мисник, голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко, заступник чернігівського міського голови Олександр Ломако, духовенство, парафіяни (на знімку).

Учні недільної школи привітали святійшого владику, а на вході до храму від імені громади керівниця капели бандуристів імені Остапа Вересая Раїса Борщ піднесла Патріарху запашний коровай.
Патріарх разом із митрополитом Переяславським і Білоцерківським Єпіфанієм та архієпископом Євстратієм відслужив літургію. У проповіді не тільки розповів про подвиги святих Катерини та Меркурія, а й зачепив майбутній об’єднавчий собор українського право-слав’я. Глава Київського патріархату зауважив, що серед мирян є певне хвилювання через поширення різноманітних чуток щодо собору, але він запевнив: «Не хвилюйтеся — ми не дамо принизити ні нашої церкви, ні України!».
Патріарх Філарет нагородив орденом святого Юрія Переможця громадську організацію «Єдина родина Чернігівщини», що об’єднує сім’ї загиблих захисників України. Його отримав керівник організації Микола Шанський. Владика вручив церковні нагороди — медалі та благословенні грамоти — волонтерам, які допомагають українським військовим.
Також Патріарх Філарет погасив марки серії «Краса і велич України», присвячені Чернігівській області, які відтепер можна буде придбати у відділеннях «Укрпошти» по всій Україні. Окремо погашалася марка із зображенням храму святої великомучениці Катерини.

Чернігів.

Фото Віктора КОШМАЛА.