Лідери країн ЄС на саміті у Брюсселі продовжили економічні санкції проти Росії до середини 2019 року. «Євросоюз одноголосно вирішив продовжити економічні санкції проти Росії, зважаючи на повну відсутність прогресу у виконанні Мінських угод», — прокоментував це рішення президент Європейської Ради Дональд Туск у Твіттері. Обмежувальні заходи стосуються енергетичного, оборонного та фінансового секторів. Минулого разу Рада ЄС продовжувала санкції проти Росії в липні цього року — вони мали діяти до 31 січня 2019-го.

Також лідери держав-членів ЄС ухвалили окреме рішення з вимогою до Росії негайно звільнити полонених українських моряків. «Європейська Рада вимагає невідкладно відпустити всіх затриманих українських моряків, повернути кораблі та забезпечити вільний прохід усіх кораблів Керченською протокою», — повідомив Д. Туск у Твіттері.
В остаточному тексті схваленої 13 грудня заяви за підсумками саміту ЄС йдеться: «ЄС готовий ухвалити заходи для посилення своєї підтримки постраждалим територіям України», інформує «Радіо Свобода». Раніше формулювання передбачало можливість запровадження нових заходів проти Москви.
Зазначимо, що напередодні саміту верховна представниця ЄС із закордонних справ Федеріка Моґеріні заявила, що в спільноті допомогу регіонам України, які постраждали внаслідок блокування Росією Азовського моря, вважають більш дієвою, ніж санкції.
Президент України Петро Порошенко, підсумовуючи дводенний візит у Брюссель, все ж зауважив, що наступним кроком ЄС повинно стати запровадження «Азовського пакета санкцій». «Завдяки проведеним дводенним переговорам вдалося забезпечити рішення Євроради з підтримкою України у зв’язку з відверто агресивними діями російської сторони в районі Азово-керченської акваторії. Це рішення та проведена дискусія між лідерами ЄС створює добру основу для процесу розробки нових санкцій, аби акт агресії Росії проти України був справедливо і суворо покараний. Вітаю також рішення ЄС започаткувати програму соціально-економічної підтримки районів При-
азов’я з метою мінімізації негативних наслідків блокади Росією українських портів», — написав він у Фейсбуку.
Також стало відомо, що Альянс після візиту П. Порошенка передав ЗСУ військове обладнання для захищеного зв’язку, яке відправилося у нашу країну президентським літаком, про що інформують на сторінці в Фейсбуку Місії України при НАТО. Відбулося це в рамках імплементації Трастового фонду Альянсу з удосконалення системи командування, управління, зв’язку та обміну інформацією. 
Як повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, яка перебувала у Брюсселі в складі української делегації, наголосила, що П. Порошенко під час перемовин із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом висловив сподівання на посилення санкцій проти РФ за довготривалу агресію Кремля проти України.
Гарячої темою саміту ЄС стало й питання Brexit. У підсумковій заяві йдеться про неможливість відновлення переговорів стосовно виходу Великої Британії із блоку. Брюссель закликає активізувати підготовку до Brexit у розрахунку на будь-який подальший сценарій. У свою чергу міністр у справах Brexit Робін Уокер у Палаті громад заявив, що голосування стосовно Brexit у британському парламенті має відбутися до 21 січня.
Тим часом стали відомі результати голосування у Франції щодо вотуму недовіри прем’єр-міністру, яке ініціювали ліві опозиційні сили. Депутати Національних зборів (нижня палата парламенту) відхилили пропозицію про винесення вотуму недовіри уряду країни. «70 депутатів із 577 проголосували за вотум недовіри. Більшість у 289 голосів не досягнуто, рішення не прийнято», — йдеться у повідомленні палати в Твіттері.