У Катеринопільському районі найбільший населений пункт — селище міського типу Єрки. За свідченням краєзнавців, назва стародавнього поселення походить від польської вимови слова ярки.
Справді, навколо селища й нині багато мальовничих урочищ, ярків, улоговин. А ще — невеличких сіл, таких як Залізнячка, Радчиха. Саме з цими населеними пунктами жителі майже 5-тисячних Єрків утворили три роки тому об’єднану територіальну громаду.

Голова селищної ради ОТГ Леонід Польовий (ліворуч), секретар селищної ради Алла Яременко, староста села Радчиха Валерій Гончар.

Першопрохідцям завжди найважче. Так відбувалося й з Єрківською ОТГ. Тільки-но з’явилися офіційні документи про утворення громади — катеринопільські чиновники наказали забрати з Єрків «усе районне майно». Дійшло до того, що з музичної школи вивезли музичні інструменти тридцятилітньої давності. Навіть «сторічні» дерев’яні роги-вішалки для одягу повантажили на машину...
Сьогодні у Єрках куди не кинь оком — всюди кипить робота, тривають ремонти, і впорядковані дороги з’являються там, де було бездоріжжя. Дедалі привабливішим стає центр селища, його соціально-культурна інфраструктура. Недарма до Єрків приїхали жити і працювати медпрацівники навіть із Черкас. Новоприбулим надали затишні оселі, призначили достойну зарплатню. Та найголовніше, що привабило колишніх черкащан у Єрках, це всебічна турбота про медзаклади, забезпечення їх обладнанням та препаратами. У громаді повністю безплатна медицина. Завдяки місцевій програмі «Доступні ліки» мешканці ОТГ лікуються в амбулаторії та ФАПах за рахунок громади. Те саме у стоматологічному кабінеті, де обслуговують фахово і уважно без будь-якої оплати.
Харчування дітей у трьох дитсадках та школах, їхні позашкільні заняття також батькам нічого не коштують. Тут діє маса соціальних програм, і щороку 240 тисяч гривень виділяють людям, котрі потребують матеріальної допомоги. Для осіб похилого віку функціонує Територіальний центр, під опікою якого перебувають 85 старожилів громади. Старенькі живуть у теплі та добрі, оточені увагою й турботою.
— У Єрках розміщено чимало підприємств та організацій, — розповідає селищний голова ОТГ Леонід Польовий. — Однак раніше ми завжди були дійною коровою для району. Нам залишали тільки крихти від спільного бюджетного пирога. Час підтвердив, наскільки правильним було наше рішення об’єднатись у громаду. Тепер у нас ніби великий будівельний майданчик. Щодня у громаді щось будуємо нове або ремонтуємо старе. Бо все, що нам дісталось у спадок, було у жахливому стані, й ми поступово приводимо його до ладу.
Сьогодні власні надходження громади, що об’єднала майже 5600 мешканців, становлять 21,5 мільйона гривень. Із субвенціями бюджет громади сягає понад 33 мільйони. Єрківська ОТГ — одна з найбільш забезпечених на Черкащині. Вона навіть переказує державі так звану реверсну субвенцію — 2,5 мільйона гривень. Два села, що стали частиною ОТГ, відчувають переваги цього об’єднання. У громаді є лише одна школа — ЗОШ І—ІІІ ступенів імені В’ячеслава Чорновола — проте шкільний автобус щодня доставляє школярів із кожного села. У селі Радчиха тимчасово немає свого лікаря, проте за графіком сюди приїздить і лікар, і лаборант із Єрків. У Радчисі та Залізнячці поки що немає відокремлених місць адміністраторів ЦНАП, однак усі документи для вирішення земельних чи соціальних питань щодня оперативно потрапляють до ЦНАП, відкритого у Єрках торік за сприяння Програми «U-LEAD з Європою».
За словами старости Радчихи Валерія Гончара, від часу приєднання населеного пункту до ОТГ у селі постійно відбуваються позитивні зрушення. Це повністю освітлені вулиці, асфальтовані дороги та тротуарна плитка, дитячий і спортивний майданчики, організований вивіз побутових відходів, вирішення проблеми з питною водою, облаштування центру села — десятки малих і великих робіт із благоустрою, що роблять комфортнішим життя мешканців.
Саме у Єрківській ОТГ, першій із громад регіону, створили власну пожежну службу. Спершу на потреби вогнеборців витрачали 76 тисяч гривень на рік. Тепер — майже 600 тисяч, і за потреби екіпажі пожежних розрахунків оперативно можуть обслуговувати й інші села району.
У Єрківській школі, яку відвідують півтисячі учнів, уперше за останні сім років зроблено ремонти, з’явились сучасно обладнані класи, внутрішні туалети. У навчальному закладі здавна працює популярний серед дітвори радіогурток. Успіхи юних радіолюбителів, переможців всеукраїнських змагань, — то особлива гордість громади. Як, наприклад, досягнення 12-річної Кіри, внучки секретаря селищної ради Алли Яременко. Кмітлива дівчинка з легкістю «обходить» на турнірах дорослих радіолюбителів і здобуває одну перемогу за одною.
На території громади функціонує вже згадувана музична школа. В її приміщенні нарешті з’явилось опалення, водопровід та сучасна актова зала. Оновлено також Будинок дитячої та юнацької творчості, дитячу спортивну школу. Нарешті здійснилася мрія єрківських спортсменів багатьох поколінь. У селищі облаштовано футбольне поле зі штучним покриттям вартістю в один мільйон гривень. Тепер команда «Єрки» націлилася лише на перемоги у футбольних баталіях!
Є ще одна цікавинка у «найстарішій» громаді Черкащини. Жителі Єрків особливо пишаються тим, що у їх селищі народився і провів перші роки свого дитинства видатний політичний і громадський діяч, журналіст-публіцист В’ячеслав Чорновіл. У кабінеті голови селищної ради ОТГ Леоніда Польового на почесному місці лежать випущені громадою пам’ятні сріблясті «чорноволівські» монети. Дарують їх почесним гостям селища, єрківчанам, котрі своїми успіхами і досягненнями примножують славу батьківщини Героя України В’ячеслава Чорновола.

Фото Олександра ЗОРИКА.
Підготувала наш власний кореспондент у Черкаський області Лідія ЛІСОВА