Дотримання відповідних норм під час опалювального сезону перевірили фахівці Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Проведено п’ять тисяч обстежень закладів освіти. «Порушення температурного режиму встановлено у 193 закладах (3,8%)», — інформує офіційний сайт Держпродспоживслужби.
 

Такі обстеження проводять у рамках заходів сезонної профілактики грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій у закладах дошкільної, загальної середньої, професійно-технічної освіти, а також у закладах інтернатного типу.
У Держпродспоживслужбі нагадують: за виконання Державних санітарних правил і норм, що серед іншого передбачають дотримання температурного режиму, відповідає засновник (власник) та керівник навчального закладу. Щоденний контроль мають здійснювати керівник та медичний персонал.
«Відповідно до нового санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів у групових осередках регламентовано температуру приміщень 19—23 градуси; у приміщеннях басейну 29—30 градусів; у залах для занять музикою та фізичною культурою 18—19 градусів; у теплих переходах не менш як 15 градусів; у приміщеннях, що займають кутове положення або розташовані в торці будівлі дошкільного навчального закладу, температура повітря повинна бути не менше як 21 градус, а відносна вологість повітря в приміщеннях, де перебувають діти, — в межах 40—60 відсотків», — зазначають у Держпродспоживслужбі.
Чітко визначено відповідні вимоги і для загальноосвітніх навчальних закладів. Відповідно до ДержСанПіН 5.5.2.008-01, температура в класах і кабінетах має бути 17—18 градусів, у майстернях з обробки металу і дерева 16—18 градусів, у спортивних залах 15—17 градусів, у розташованих при них роздягальнях — 19—23 градуси, в актовій залі — 17—20 градусів, у бібліотеці — 16—18 градусів, у медичних кабінетах — 21—23 градуси, у спальних приміщеннях — 18—20 градусів, в умивальних — 20—23 градуси. У вестибюлі й гардеробі має бути 16—19 градусів, у туалетах 17—21 градус, у душових — не менш як 25 градусів.
На жаль, у багатьох садках і школах такими вимогами нехтують. Серед основних причин недотримання температурного режиму у закладах освіти перевіряльники назвали порушення термінів початку опалювального сезону (такі факти фіксували на Черкащині, Дніпропетровщині, Херсонщині), несвоєчасну підготовку систем опалення (у Житомирській, Закарпатській, Херсонській областях), несправність автономних котелень (у Київській, Вінницькій, Миколаївській областях), відсутність з вини власника умов для збереження тепла під час навчального процесу (в Одеській, Полтавській, Харківській областях). Діти мерзнуть і через безвідповідальність органів виконавчої влади, пов’язану зі встановленням лімітів опалення (у Миколаївській та Рівненській областях), через пошкодження чи неякісну роботу мереж централізованого теплопостачання (в Івано-Франківській, Кіровоградській, Полтавській, Тернопільській, Харківській областях).
За виявленими фактами керівникам закладів освіти видано 120 приписів про усунення порушень, органам виконавчої влади та місцевого самоврядування направлено 469 інформаційних повідомлень.

Вл. інф.