Греко-римська боротьба. Днями срібний призер Олімпіади, чемпіон світу та Європи киянин Жан Беленюк висловився про зміну тренера збірної України з греко-римської боротьби. Знаменитий борець заявив, що категорично проти призначення на цю посаду громадянина Росії. На таку позицію чемпіона оперативно відреагували в Міністерстві молоді та спорту:

«Документи, що надійшли до Міністерства молоді та спорту України від претендента на пост головного тренера штатної команди збірної України з греко-римської боротьби Сергія Андрєєва, містять завірену ним особисто, згідно з оригіналом, копію паспорта громадянина України».

Прес-служба Міністерства молоді та спорту зазначає, що інформація, озвучена в ЗМІ опонентами тренера про наявність у нього іншого громадянства, є неперевіреною і не може подаватися як доконаний і доведений факт.

Зазначимо, що Сергій Андрєєв є уродженцем АР Крим і неодноразово публічно виступав проти окупації півострова країною-агресором РФ. За наявними у міністерства документами, С. Андрєєв фактично проживає в Києві та стоїть на обліку як внутрішньо переміщена особа.

Також згідно з роз’ясненнями Державної міграційної служби України відповідно до

ч. 4 ст. 5 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» примусове автоматичне набуття громадянами України з тимчасово окупованих територій громадянства Російської Федерації не визнається Україною і не є підставою для втрати українського громадянства.

Водночас Міністерство молоді та спорту офіційно звернулося до Служби безпеки України із запитом про перевірку озвученої в ЗМІ інформації про наявність російського громадянства в зазначеної особи.

Як кажуть у таких випадках, час має розставити всі крапки над «і».

Підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.