П’ятдесят п’ять портретів загиблих за волю України намалювала київська художниця Марина Соченко на фресці у військовій капличці на Аскольдовій могилі (на знімку).

Тут в одному строю давноруський воїн і запорозький козак, Василь Чучупака, отаман Холодноярівської республіки, котра до 1922 року чинила збройний опір більшовикам з їх політикою воєнного комунізму, командир полку Чорних Запорожців УНР Петро Дяченко і полковник армії УНР, перший голова ОУН Петро Болбочан та їх брати по зброї, командири різних підрозділів часів Української Народної Республіки Євген Коновалець, Василь Тютюнник, Олексій Алмазов. Поруч — Данило Терпило (отаман Зелений) і Герой Крут Володимир Шульгін та ті, хто вже в інші роки підняв прапор повстанців Холодного Яру, на якому начертані слова «Воля України або смерть» — вояки УПА.
— Боротьба за незалежність України триває і в наш час, — каже заслужений діяч мистецтв України, викладачка Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Марина Соченко. — За неї віддали свої життя Небесна Сотня і добровольці, військові на сході, де йде війна.
Писати портрети героїв Марина почала ще на Майдані, куди з перших днів приходила з мольбертом. На барикадах, у наметі діставала олівець чи пензлі і змальовувала історію. За три місяці протистояння з кримінальним кланом Януковича написала більше сотні портретів учасників революції. Новий художній цикл створила на передовій. Загалом в доробку художниці майже 400 портретів діячів УНР, майданівців та українських військових.
Над фрескою Марина Соченко працювала добрих півроку. Два місяці пішло на ескіз, вдвоє більше на настінний розпис розміром три на три метри.
— Розмалювати капличку мене запросив настоятель храму Миколи Чудотворця отець Ігор, — розповідає мисткиня. — Коли я зайшла в неї, то відразу побачила Покрову як центральну частину композиції. Цей задум виник одразу, потім ще рік пішов на пошуки рішення.
Художниця каже, що відважилася втілити задум священика створити фреску на честь усіх загиблих за Україну, бо вже мала іконописний досвід і досвід написання багатофігурних композицій — на одній з картин увічнила хор «Гомін», яким тоді керував легендарний Леопольд Ященко. У 2000-х малювала багато ікон для діаспорян в США, працювала над стінописами у Михайлівському Золотоверхому соборі.
Нещодавно фреску освятили — на урочистості у капличці зібралися рідні Героїв Небесної Сотні, батьки загиблих на Донбасі, військові. Серед них і легендарний командир спецназу, який отримав важке поранення в бою під Іловайськом, тепер Герой України, начальник Київського військового ліцею імені Богуна Ігор Гордійчук.
— Дивлячись в очі цих людей, розумію, що не маю права зупинятися, що мій обов’язок намалювати портрети інших полеглих героїв, поки стане сил, — каже Марина Соченко. І додає, що в капличці, оформлення якої ще триває, буде Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Степан Бандера й інші лідери національно-визвольних змагань.

Фото Георгія Лук’янчука.