Шляхи нашої земельної реформи незбагненні. Здавалося б, не лише жителям Києва та області, а й усієї країни відома Бортницька станція аерації (на знімку), що є структурним підрозділом «Київводоканалу». Об’єкт стратегічний, бо ж працює над очищенням більшої частини столичних каналізаційних стоків. Хоча й не досконалий. Саме тому Японія виділила кредит на його модернізацію у сумі 1,1 мільярда доларів. Але поки інженери б’ються над осучасненням станції, а наші східні партнери цю необхідну справу сумлінно фінансують, не сплять і земельні махінатори.

Ділянки з «сюрпризом»

Здавалося б просте й на перший погляд риторичне запитання: «Чи можна віддати у власність приватним особам землю на колекторі станції аерації?». У більшості країн, якщо хто звернеться для себе з такою заявою, отримає категоричне «Ні!». А у нас, виявляється, можна бути господарем шматка землі, розташованої над двома велетенськими трубами діаметром у 2500 мм кожна, що пролягають у Бориспільському районі і через які десятиліттями переганяються каналізаційні стоки. Втім, вправні чиновники, які відають землями і роздають такі сотки направо й наліво для ведення садівництва, хоч і про колектор добре знають, але й наділи на трубах все одно нарізають. І, схоже, навряд чи їх непокоїть те, що на цих землях новітні власники, а швидше ті законослухняні громадяни, яким ділянки з «сюрпризом» будуть перепродані, візьмуться рити котлован й заливати фундамент. Адже цільове призначення «для ведення садівництва» не виключає зведення будинку, інших господарських споруд. А про наявність гігантської каналізаційної мережі на «новоспеченій» ділянці ріелтори навряд чи потенційних власників попереджатимуть. Швидше за все, щасливий господар ні сном, ні духом про особливості використання свого наділу не відатиме й активно розпочне його забудовувати. Тим часом, поруч – садівничі товариства, які завдяки метикуватості вітчизняних земельних чиновників живуть, як то кажуть, на пороховій діжці, у постійному стресі. Яких наслідків їм чекати, коли екскаватор або бульдозер зрушить ці велетенські труби? У якій бік потечуть тоді фекальні ріки і скільки подвір’їв накриють стічні води? Про це спантеличеним дачникам доводиться лише гадати (хоча б хтось з посадовців «Київводоканалу» або Держгеокадастру просвітив…).

Державну власність «перемальовують» на приватну

Можливо, читач подумає, що це перебільшення. Мовляв, знайшов журналіст гарячу тему, домислив і поливає владу брудом. Тим більше, у розпал президентських перегонів. Аби не було сумніву, що проблема існує, наведемо факти. Ось ділянка площею у 0,0779 га, кадастровий номер 3220882600:04:002:1856. «Намальована» вона зовсім недавно стараннями земельних чиновників прямісінько на колекторі БСА. Кожен відшукає її за цим кадастровим номером, зайшовши через комп’ютер до Публічної кадастрової карти. У супровідній інформації, яку тут-таки можна висвітити, натиснувши курсором на наділ, значиться, що він перебуває у державній власності. Здавалося б, які проблеми? Так і має бути. Якщо у державній, значить, держава і контролює колектор, його цілісність і непорушність. Але, це поки що у державній… Є небезпека, що зовсім скоро ця ділянка змінить свою форму власності на приватну. Як це відбулося з шестисотковим наділом поруч, з кадастровим номером 3220882600:04:002:1571. Його теж спочатку десь у земельних відділах «вималювали». Потім він якийсь час «повисів» у Публічній карті, як державний. А незабаром змінив форму власності на приватну «для ведення садівництва». Така само історія спіткала ділянки з кадастровими номерами 3220882600:04:002:1535, 3220882600:04:002:1536, площею по 10,65 сотки. Згідно з висновком Держсільгоспінспекції, яка свого часу вивчала це питання: «при обстеженні земельних ділянок встановлено, що <...> через зазначені земельні ділянки проходить два напірні залізобетонні трубопроводи діаметром 2500 мм, що підтверджується схемою випуску зворотних вод Бортницької станції аерації у Канівське водосховище». Про це тодішній начальник Державної сільськогосподарської інспекції у Київській області Ігор Чернявський написав у листі до редакції. Та, незважаючи на такий висновок, всупереч здоровому глузду наділи на каналізаційних трубах і надалі залишаються приватними.

P.S. Звертаємося до керівництва ПрАТ «АК «Київводоканал», Держгеокадастру, Бориспільської місцевої прокуратури, Київської ОДА  з проханням прокоментувати ситуацію, що склалася.

Запитання до керівництва Держгеокадастру: Які методики та законодавчо-нормативні документи дозволяють відводити нові земельні ділянки, повністю блокуючи доступ до вже існуючих наділів?

 

Читайте також: Поки японці дають кредит, Бортницьку станцію аерації розтягують по частинах

http://www.golos.com.ua/article/252791