Хіона КРАВЧУК та її донька Вікторія ДАШКО не тільки народилися в один день — 25 грудня, а й мають спільну професію: вони — музейники. Опікуються Сарненським історико-етнографічним музеєм.

У ньому Хіона Андріївна (на знімку) працювала науковим працівником понад двадцять літ, а нині вона — на посаді зберігача фондів. Тому без перебільшення можна сказати, що це справа її життя. За цей час вона досконало вивчила фондову роботу, проводила масові заходи, займалася пошуковою та збиральницькою діяльністю. Жінка змалку дуже багато читає. Таку жагу до знань, інтелектуального збагачення та розвитку Хіона Андріївна передала й доньці Вікторії (на знімку).

І хоча донька не одразу стала музейником, та завжди цікавилась історією України, області, рідного міста. У 2012-му здобула другу освіту — закінчила історичний факультет університету, тоді й прийшла працювати у Сарненський історико-етнографічний музей молодшим науковим співробітником. Нині Вікторія Дашко у ньому директор, одночасно навчається в аспірантурі Національного університету «Острозька академія», працює над дисертаційним дослідженням «Поліське підпілля на Волині в роки Другої світової війни», бере активну участь у багатьох наукових конференціях.
Вікторія Дашко разом із колективом організували масштабне дефіле автентичного жіночого поліського вбрання, влаштували свято-триптих Покрови Пресвятої Богородиці, в рамках тимчасової виставки повернули картини видатного художника Георгія Косміаді на Полісся, представили нову експозицію «Ретро-Сарни», реконструювали млин і перекрили каплицю на території єдиного в Рівненській області скансену — музею просто неба та багато іншого. А ще за цей рік музейна команда зробила неможливе — повернула інтерес молоді до закладу. Місцеві діти розважались на тематичних майстер-класах, юнь із району приїжджала на етнофестивалі та конкурси, молоді панянки закликали жіноче щастя на купальському дівич-вечорі, а малеча відвідала новорічний ранок...
Досягнення музею — приклад того, як багато створюють жінки, коли займаються улюбленою справою.

Тетяна КОЛЯДИЧ.
Фото надано автором.

Сарни Рівненської області.