У Кременці, що на Тернопільщині, відбувся Чемпіонат України серед юнаків і дівчат зі стрибків на лижах з трампліна та лижного двоєборства.

«У змаганнях взяли участь понад 50 спортсменів із Кременця, Ворохти та Верховини Івано-Франківської області. Вік учасників від 10 до 15 років», — повідомив головний суддя змагань Олег Бережанський.
Жителі Кременеччини здавна цікавилися зимовими видами спорту, адже ландшафт тут цьому особливо сприяє. Нині на спортивній базі є три трампліни: 15, 30 та 40 метрів. Спеціальне покриття дає змогу дітям тренуватися упродовж року, незалежно від сезону.
«Історія таких змагань має вже понад два десятки років. Намагаємося їх проводити щорічно. За результатами цього чемпіонату формується збірна. Діти, які виступають у Кременці, — майбутнє юнацьких Олімпійських ігор, чемпіонатів Європи та світу», — розповів провідний тренер Міністерства молоді та спорту зі стрибків на лижах з трампліна Роман Рудницький.
Хоча трампліни перебувають у робочому стані, нині цей спортивний об’єкт вимагає реконструкції. «Усе потрібно реконструювати, осучаснити та модернізувати. Найвищий трамплін тут — 40 метрів. А змагання серед юнаків і дорослих відбуваються на 90-метрових і вищих. Тому нашим дітям важко дається цей перехід. Було б добре, якби тут був проміжний трамплін заввишки 70 метрів. І ми маємо такі плани. Найближчим часом завершиться передача цього об’єкта в комунальну власність. Поки він перебуває у приватній. Коли це відбудеться, ми зможемо закладати кошти, розробити проект і згідно з цим проектом на умовах співфінансування просити кошти у держави», — каже начальник управління фізичної культури та спорту Тернопільської ОДА Віктор Мацикур.
Вартість таких робіт може сягнути 20—30 млн грн. «Для розроблення проекту й формування кошторису треба залучати фахівців із Федерації лижного спорту та використовувати міжнародні контакти, щоб зібрати всю нормативну документацію. Є певні вимоги до таких спортивних локацій, якщо їх не дотриматися, то тут можна буде лише тренуватися, а не проводити змагання чи зараховувати результати», — резюмував Віктор Мацикур.
Чемпіонат України серед юнаків та дівчат зі стрибків на лижах з трампліна та лижного двоєборства тривав на Тернопільщині упродовж двох днів. Переможців змагань нагородили кубками, медалями, грамотами, сувенірами. Найприємнішим подарунком стали кілька комплектів лижного обладнання.

Надія МИКОЛАЙЧУК.
Фото автора.

Тернопільська область.