Упродовж минулого року лікарі відділення інтервенційної радіології Рівненської обласної клінічної лікарні провели понад 800 коронарографій і 500 стентувань, 300 з яких — пацієнтам із гострим інфарктом міокарда.

Інтервенційний кардіолог Юрій Бурдаш (на знімку), попри свій молодий вік, уже має серйозний досвід — 250 коронарографій і 120 стентувань. Наразі у відділенні інтервенційної радіології Рівненської обласної клінічної лікарні працюють троє інтервенційних кардіологів на чолі з завідувачкою відділення Ларисою Черначук. Вони чергують цілодобово і приймають у середньому чотирьох пацієнтів на день, іноді — по вісім-дев’ять.

Усі дослідження та операційні втручання проводять за допомогою нової ангіографічної системи, яка запрацювала у Рівненській обласній клінічній лікарні у лютому 2018 року. Надсучасний ангіограф був придбаний за кошти спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», що реалізується у Рівненській області, а також — цифровий аналізатор, за допомогою якого лікарі проводять тропонінові тести (дають змогу точно визначити, чи є у людини інфаркт міокарда). Рентген-операційну відділення інтервенційної радіології в рамках проекту було укомплектовано портативними апаратами штучної вентиляції легень, що постійно працюють під час операцій, та тимчасовим зовнішнім кардіостимулятором, котрий використовують при АВ-блокадах, які розвинулися внаслідок інфаркту. А ще тут є кардіомонітори, дефібрилятори та аспіратори, розміщені у двох палатах інтенсивної терапії.

«У нас у відділенні є своя мікролабораторія, яка дає змогу зробити тропоніновий тест за 12 хвилин. Завдяки цьому ми можемо швидко зорієнтуватися, чи є у пацієнта інфаркт і чи потрібно його терміново забирати в операційну. Цей тест показує, що міокард ушкоджений, навіть коли кардіограма не зреагувала. Добре, що такі ж аналізатори були закуплені й для всіх центрів первинної медико-санітарної допомоги області. Тепер сімейні лікарі після проведення тропонінового тесту знають, що протягом доби пацієнта треба скерувати до нас у відділення, бо в нього закриваються судини», — каже Юрій Бурдаш.

Фото надано автором.