На знімку: зв’язкова головнокомандувача УПА Дарія Гусяк.

Зв’язкова головнокомандувача УПА Романа Шухевича Дарія Гусяк відзначила 95-річний ювілей. Цю жінку радянська тоталітарна система засудила до 25 років концтаборів, які вона відбула від дзвінка до дзвінка.

Як повідомила прес-служба ОДА, мужню зв’язкову привітав і вручив почесну відзнаку голова облдержадміністрації Олег Синютка.

Дарія Гусяк народилася у національно свідомій сім’ї у місті Трускавець. Її родичами були відомі діячі ОУН Дмитро Данилишин та Василь Білас. У неї прийняв присягу на Великдень 1948 року сам головнокомандувач УПА Роман Шухевич. Її знали під псевдо «Дарка», «Нуся».

Дарку Гусяк заарештували 2 березня 1950 року і засудили до 25 років тюремного ув’язнення рішенням особливої наради при МДБ СРСР за «зраду Батьківщини». Була звільнена у березні 1975 року, але повернутись у рідний Трускавець не дозволили. Змушена була поселитись у Волочиську Хмельницької області.

Тільки в 1995 році повернулася до Львова, стала членом проводу Конгресу українських націоналістів та очолила Всеукраїнську лігу українських жінок.

За заслуги перед Україною нагороджена орденом княгині Ольги III ступеня. Досі веде активне життя і зустрічається з молоддю.

Богдан КУШНІР.

Фото прес-служби ОДА.