Позачергове засідання 28 січня

Крига у політичному протистоянні повільно, але поступово скресає — Верховна Рада зібралася на позачергове засідання без блокування та сутичок і після тривалих перемовин таки зробила перші кроки до мирного врегулювання політичної ситуації в державі та вгамування хвилі вуличних протестів. Парламент майже одностайно скасував більшість так званих дискримінаційних законів, які було ухвалено 16 січня руками, і прийняв на заміну скасованих чотири нові редакції законів. Це рішення депутати привітали оплесками. Але це лише перший крок — політичні консультації між політичними силами, владою та опозицією тривають.

Розпочалося пленарне засідання традиційно з Гімну України, а згодом — перерва за перервою для консультацій. У сесійній залі зареєструвалися 395 депутатів. У роботі парламенту брали участь екс-президенти — Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко, представники дипломатичного корпусу. На пропозицію Голови Верховної Ради Володимира Рибака депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих під час сутичок між мітингувальниками і силовиками.

 Голова Комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва заявила, що не маємо права міняти політичні амбіції навіть на життя однієї людини. На її пропозицію депутати також вшанували хвилиною мовчання відомого лікаря-онколога Григорія Бондаря.
Після цього Володимир Рибак оголосив перерву на 30 хвилин для консультацій і запросив лідерів фракцій до свого робочого кабінету на перемовини, щоб узгодити перелік питань, які розглядатимуться на позачерговому засіданні.
Партія регіонів прийняла рішення про вільне голосування щодо скасування законів, прийнятих 16 січня. Про це в кулуарах парламенту повідомив один із речників фракції регіоналів Володимир Олійник. Водночас він спрогнозував, що в сесійній залі знайдеться вдосталь голосів, щоб підтримати скасування так званих дискримінаційних законів, хоча й сам не голосуватиме за скасування скандальних законів. Комуністи вустами їхнього лідера Петра Симоненка заявили, що не підтримуватимуть скасування законів від 16 січня, оскільки вони передбачають також посилення відповідальності за руйнування пам’ятників жертв фашизму.
Об 11.20 глава парламенту Володимир Рибак повідомив, що перемовини керівників фракцій тривають і на них розглядають закони, які мають ухвалити на позачерговому засіданні.
«Ми не можемо сьогодні піти з сесійної зали, доки не приймемо закони, які очікують люди», — сказав він, і висловив сподівання, що о 12-й годині напрацювання будуть, і керівники фракцій оприлюднять свої пропозиції. До того ж Володимир Рибак відзначив, що треба прийняти два важливі закони, не уточнивши, щоправда, які саме.
Але, судячи з останніх перемовин Президента з опозицією, було відомо, що йдеться передусім про скасування законів, прийнятих 16 січня руками, та прийняття закону про амністію всіх заарештованих учасників Євромайдану.
Фракція Партії регіонів проводила своє зібрання прямо в сесійній залі. Депутати оточили лідера фракції Олександра Єфремова.
О 12-й годині В. Рибак продовжив засідання. Він повідомив, що на погоджувальній раді було запропоновано розглянути на позачерговому засіданні питання про визнання такими, що втратили чинність, низки законів, прийнятих Верховною Радою на пленарному засіданні 16 січня 2014 року шляхом підняття рук. 
Це закони про внесення змін до законів про судоустрій та статус суддів, про додаткові заходи щодо безпеки громадян, щодо відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень під час проведення футбольних матчів, у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, про внесення змін до Регламенту Верховної Ради, зміни до Кримінально-процесуального кодексу щодо заочного кримінального провадження, про безоплатну правову допомогу, щодо оподаткування операцій із ввезення на митну територію України природного газу, зміни до Кримінального кодексу щодо відповідальності за осквернення чи руйнування пам’ятників часів Великої Вітчизняної війни та воїнів-інтернаціоналістів, миротворців, відповідальності за виправдування злочинів фашизму та інші.
За пропозицію про розгляд цього питання на пленарному засіданні проголосували 355 депутатів. Не голосували комуністи та частина позафракційних.
За спільною згодою всіх фракцій глава парламенту запропонував прийняти рішення про розгляд цих законопроектів без обговорення та проголосувати «пакетом» одразу за основу та в цілому. За процедуру «ед хок» проголосували 356 депутатів. За визнання втрати чинності всіх законів від 16 січня проголосував 361 депутат, проти — 2, утрималися — 0, не голосували — 49.
Голоси за фракціями розподілилися так: Партія регіонів — 167, «Батьківщина» — 81, «УДАР» — 39, «Свобода» — 35, КПУ — 0, позафракційні — 39.
Потім за згодою керівників фракцій, яку було досягнуто на погоджувальній раді, парламент включив до порядку денного та проголосував у новій редакції чотири законопроекти, які внесено на заміну деяких скасованих законів від 16 січня. Це законопроекти про внесення змін до закону про безоплатну правову допомогу, щодо відповідальність за осквернення та руйнування пам’ятників, за виправдання злочинів фашизму, зміни до Податкового кодексу щодо звільнення оподаткування на додану вартість операцій із ввезення в Україну природного газу. За розгляд цих законів за скороченою процедурою і за голосування їх одразу за основу та в цілому проголосували 296 депутатів.
За пакет із чотирьох законів на заміну скасованим, а саме за вищезгадані законопроекти №№4036, 4037, 4038, 4039 — проголосували 257 народних депутатів з 226 необхідних.
Згодом на пропозицію заступника голови фракції «Батьківщина» Олександра Турчинова народні обранці 396 голосами проголосували за внесення до порядку денного законопроектів про амністію учасників Євромайдану (396 «за»). О. Турчинов також пропонував включити до порядку денного питання про створення тимчасової спеціальної комісії щодо підготовки змін до Конституції України — повернення до редакції 2004 року, однак до цього питання на денному засіданні не дійшли.
Голова Верховної Ради Володимир Рибак оголосив перерву в роботі позачергового пленарного засідання до 16-ї години.
О 16.50 Голова Верховної Ради В. Рибак оголосив, що переговори тривають і вони непрості, бо розглядаються складні питання — амністії. 
За його словами, знайшли порозуміння між більшістю та опозицією, але є деякі деталі, які ще треба узгодити, щоб був консенсус щодо закону про амністію. Тому глава парламенту запропонував продовжити роботу позачергової сесії в середу, об 11-й годині, у сесійній залі парламенту. За таку пропозицію проголосували 368 депутатів.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
 Віктор Ющенко, Леонід Кучма, Леонід Кравчук.
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 52/2014
Про відставку Прем’єр-міністра України та Кабінету Міністрів України
Керуючись статтею 115 Конституції України та відповідно до пункту 9 частини першої статті 106 Конституції України постановляю:
1. Прийняти відставку Прем’єр-міністра України АЗАРОВА Миколи Яновича, що має наслідком відставку всього складу Кабінету Міністрів України.
2. Прийняти відставку Кабінету Міністрів України.
3. Доручити Кабінету Міністрів України продовжувати виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів України.
4. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування.
Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ.
28 січня 2014 року.
(Офіційне Інтернет-представництво Президента України).