17 лютого о 9:30 ранку на хвилях «UA: Українське радіо Тернопіль» пролунало повідомлення про радіаційну небезпеку в регіоні, що не відповідає дійсності, інформують на офіційній сторінці «UA: Тернопіль» (філія ПАТ «НСТУ» «Тернопільська регіональна дирекція») у мережі Фейсбук.

«Екстрене оповіщення населення про надзвичайні ситуації в області здійснює управління з питань цивільного захисту населення ОДА шляхом переривання сигналу «Суспільного радіо» та трансляції власної інформації. «UA: Українське радіо Тернопіль» автоматично ретранслює повідомлення цього управління, тож не має впливу на зміст інформації чи час його появи в ефірі», — йдеться в повідомленні.

Під час спеціального випуску «Теми дня» в ефірі «UA: Українське радіо Тернопіль» начальник управління з питань цивільного захисту населення ОДА Ігор Лівінський зазначив: «Ми зв’язувалися з розробниками програми і вони не виключають той факт, що було зовнішнє втручання. Також можливий варіант — збій системи. Після появи повідомлення в ефірі оперативні чергові повідомили чергових Служби безпеки України та Нацполіцію».

Цього ж дня облдержадміністрація й управління ДСНС в області поширили офіційне спростування, зазначивши, що радіаційна ситуація на Тернопільщині в нормі, а на атомних електростанціях Хмельницької та Рівненської областей — без надзвичайних подій.

«Ми користуємося старою системою оповіщення, яка була змонтована ще у 1960—1970 роках. Вона відпрацювала свій ресурс, усі ремонтні комплекти вже використано. Через це постало питання монтування нової системи, — коментує начальник відділу оповіщення та оперативного чергування Тернопільської ОДА Володимир Фаріончук. — Ми скористалися послугами ТОВ «Науково-виробниче підприємство «ОЗОН-С» (місто Дніпро), яке є передовим розробником інформаційних технологій».

Голова Тернопільської ОДА Степан Барна зазначив: щодо причин збою програмного забезпечення управління з питань цивільного захисту населення проведе службове розслідування.

Нині апаратуру, за допомогою якої було поширено запис в ефірі проводового мовлення та ФМ-радіостанцій Тернопільщини, знеструмлено. В область приїдуть розробники програми, щоб перевірити обладнання.