Саміт президента США Дональда Трампа та лідера КНДР Кім Чен Ина, що відбувся у Ханої, завершився достроково і без результатів. Сторони не підписали очікуваної угоди, не оприлюднили спільної заяви й навіть скасували спільний обід.
 

«Іноді треба йти, і це був один із таких разів», — прокоментував хід подій Дональд Трамп. Він пояснив журналістам, що домовитися не вдавалося через американські санкції проти КНДР. «Це через санкції… Загалом вони хотіли, щоб санкції були повністю скасовані, а ми цього зробити не могли», — цитує Трампа «Радіо Свобода». Водночас президент США запевнив, що Пхеньян продовжить стримувати свої ядерні й ракетні випробування. Нібито це пообіцяв глава КНДР Кім Чен Ин.

Другий в історії саміт лідерів США та КНДР розпочався 27 лютого, проте головні переговори віч-на-віч відбулися вчора. Перед початком перемовин обидві сторони були налаштовані оптимістично. Північнокорейський лідер заявив журналістам, що в принципі готовий до ядерного роззброєння його країни. «Інакше мене б тут не було», — цитує Кім Чен Ина dpa. Дональд Трамп перед зустріччю пожартував: «Ми сьогодні посидимо за переговорами і проведемо чудовий діалог», однак зауважив, що для нього важливо укласти «правильну угоду», тому він не поспішатиме. Також Трамп заявив, що впевнений у чудових економічних перспективах КНДР у разі, якщо Пхеньян відмовиться від ядерної зброї й покладе край власній самоізоляції.

По завершені зустрічі прес-секретар Білого дому Сара Сандерс назвала зустріч «хорошою і конструктивною», попри те, що сторони не змогли дійти згоди з головного питання — ядерного роззброєння. Лідери двох країн, за її словами, «обговорили різні шляхи з просування денуклеаризації», а «їхні команди з нетерпінням чекають зустрічі в майбутньому», повідомляє ВВС.

Нагадаємо: Вашингтон наполягає, що КНДР повинна в односторонньому порядку відмовитися від своєї ядерної зброї. Тільки після цього почнуться перемовини стосовно послаблення санкцій. КНДР категорично проти такої умови.