У курортному місті Хмільник на Вінниччині загинула 28-річна жінка. На неї впало старе дерево. Також тут внаслідок сильного вітру дах автозаправної станції опинився на автомобілі (на знімку).

Віктор СКРИПНИК.

Фото з сайту Хмільник-info.

***

Минулої неділі в кількох регіонах України пронісся штормовий вітер. Його пориви подекуди сягали 15—20 м/с, у Карпатах та на Прикарпатті — 29—34 м/с. Не відступала негода і в понеділок. Зокрема, у Львівській області від самого ранку було надзвичайно вітряно: південно-західний вітер переходив у північно-західний з поривами 35—40 м/с. Це III рівень небезпеки — червоний, попередила Державна служба з надзвичайних ситуацій із посиланням на Український гідрометеоцентр. Крім того, у високогір’ї Карпат очікувався значний сніг (ІІ рівень небезпеки — помаранчевий). У зв’язку зі снігопадом та хуртовиною у високогір’ї східної частини Закарпатської й у горах Івано-Франківської областей попереджали про високу сніголавинну небезпеку (IV рівень); у західних та центральних районах Закарпаття — значну сніголавинну небезпеку (III рівень).

Також, за даними ДСНС, внаслідок падіння частини дерева у Вінниці загинула дитина, а в Одесі сталося руйнування частини стіни новобудови, в результаті чого травмувалася людина. У селі Іванівка Теребовлянського району Тернопільської області впала металева водонапірна вежа, яку лише будують.

***

Минулих вихідних мешканці багатьох населених пунктів Хмельниччини відчули сильні пориви вітру. Найбільшої шкоди зазнали у Кам’янець-Подільському районі. Тут вітром обірвано електромережі в селищі цементного заводу, частково пошкоджено дахи приватного будинку в центральній частині міста та одного зі службових приміщень. А на трасі Житомир — Чернівці велике дерево впало на проїжджу частину. Через це було перекрито рух транспорту. Міська влада створила робочу групу «Буревій», яка оперативно реагує на всі надзвичайні ситуації, пов’язані з негодою.

Ірина КОЗАК.

***

На Прикарпатті протягом неділі-понеділка пориви вітру подекуди сягали 50 м/с. Як наслідок — понад двадцять населених пунктів залишилося без електропостачання, пошкоджено будівлі, повалено дерева.

На дорозі з Івано-Франківська в напрямку Тисмениці вирвало рекламний щит разом із бетонною основою. На щастя, стовп упав у бік лісосмуги. Попадали білборди і в обласному центрі. Через снiгопади та хуртовини в Карпатах оголошено високу снiголавинну небезпеку.

На ліквідації наслідків стихії задіяно підрозділи управління ДСНС, підрядні організації Служби автодоріг області. Ремонтні бригади «Прикарпаттяобленерго» працюють над відновленням електропостачання.

Вітер не вщухає. Тож управління ДСНС і САД закликають бути уважними під час руху, не торкатися оголених проводів у разі падіння електроопор та повідомляти про такі випадки.

Сильний вітер може швидко поширити й вогонь. Адже із приходом весни побільшало випадків, коли палять сухостій та побутове сміття. Рятувальники застерігають від такої практики.

Людмила СТРАЖНИК.