Інга Притуляк, перший сільський староста на Вінниччині, вважає запорукою позитивних змін вдале об’єднання Дружелюбівки з міською громадою Калинівки.

Фото надано Інгою Притуляк.

У семи об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) Вінниччини не отримали очікуваного позитивного результату від об’єднання. Чому? Який вихід із ситуації? Як іншим ОТГ вдалося досягти кардинальних змін на краще? Серед таких — громада села Дружелюбівка Калинівського району, нині це старостинський округ у складі Калинівської міської ОТГ.

Перша староста в селі, а на дверях табличка — «Сільський голова»

Інгу Притуляк першою на Вінниччині обрали сільським старостою. Було це три роки тому. У квітні 2016-го на дещо незвичну посаду її обрали виборці села Дружелюбівка. До того працювала сільським головою.

— Коли була головою села, почувалася в ролі жебрака, який постійно випрошує гроші, — каже сільський староста. — Коштів не вистачало катастрофічно. Пригадую, на ямковий ремонт дороги три роки збирали 35 тисяч гривень. В об’єднаній громаді думаєш про інше: як правильно розпорядитися наданими грішми.

За її словами, ОТГ — це ще й прощання з рабською психологією, з приниженням, яке відчували сільські голови, випрошуючи гроші для громади. «Ось вам і різниця в тому, як було і як стало», — наголошує сільський староста.

Уранці дорогою на роботу пані Інга зустріла одну з односельчанок. Олена Яремко, привітавшись, зупинилася для розмови. Сільський староста не сподівалася почути такі слова. «Гарно у нас, Інго, правда? — мовила Олена Дмитрівна. — На вулицях асфальт, як у Вінниці. Увечері ліхтарі світять. А для дітей яку красоту зробили! І в школі, і в садочку. Бачу, Будинок культури доводите до пуття... Дай вам Боже здоров’я за такі старання».

— Нічого особливого жінка не сказала, а все одно приємно, — ділиться враженнями від розмови пані Інга. — Після таких слів, повірте, хочеться ще більше зробити.

На дверях її службового кабінету табличка з написом... «Сільський голова».

— Грошей шкода на виготовлення нової, — усміхається керівник громади. — Витрати невеликі, та все одно шкода. Бачила у Дніпропетровській області на будівлі старостинського округу напис «Офіс старости». У нашому селі люди, як і раніше, кажуть «сільрада», «голова». Зміна назви їх мало цікавить. Хочуть конкретних справ. Табличка — як згадка про минуле. Колись у музей передамо.

Плюс стаціонарний Інтернет

У день нашого спілкування зі старостою у Дружелюбівці працювали фахівці і робітники одного з інтернет-провайдерів. Виконували роботи з прокладання стаціонарного інтернет-зв’язку. Пані Інга уточнила, що кабелі вже проклали до понад ста будинків. «Зв’язок хочуть мати малі й старі, — продовжує керівник громади. — Як колись телефон — так тепер Інтернет».

Буде Інтернет також у сільській бібліотеці. Вона розташовується в Будинку культури. Тут створено музей історії села. У приміщенні триває капітальний ремонт. Замінили всі вікна на енергозберігаючі. Повністю оновлять актову залу. Нарешті тут з’явиться опалення. Передбачено встановлення котла на дровах. Раніше взимку вона залишалася без тепла.

— Будівля на нинішній час завелика, — пояснює староста. — Стеля в ній висока. Такою нам дісталася, маємо підтримувати. Треба ще два мільйони на завершення робіт. Раніше про таку суму годі було думати. Тепер упевнені, що розпочаті роботи доведемо до завершення.

Найперше, на що громаді надали кошти після об’єднання, — це ремонт доріг. У планах старости — заасфальтувати всі сільські вулиці. Третина з них уже вкрита асфальтом.

Конкретні справи

З часу входження Дружелюбівки в ОТГ у селі прокладено водогін, встановлено ліхтарі на центральній вулиці, а також Польовій, 1 Травня, Слобода. Оновлено харчоблоки у школі і дитячому садку. У приміщенні дитсадка замінено вікна і двері. Споруджено дитячий ігровий майданчик. Протягом року малозабезпечені мешканці села отримують матеріальну допомогу загалом на суму приблизно 25 тисяч гривень. «Раніше сільраді не просто було віднайти гроші, щоб зібрати в школу одну дитину-сироту», — каже Інга Притуляк.

Нам би пожежну команду...

Намір створити в Дружелюбівці пожежну команду визрів в Інги Притуляк під час вивчення досвіду роботи старостинського округу в селі Волоське на Дніпропетровщині. Каже, там мають пожежників.

— Від нашого села до центру громади відстань невелика — п’ять кілометрів, — розповідає староста. — Але є одна перепона — залізнична колія. Пригадую випадок, коли пожежники їхала на виклик 40 хвилин. Переїзд був закритий. Іншого разу гасити вогонь прибули пожежники з військової частини.

Староста стверджує, що вже порушувала це питання, керівник ОТГ Анатолій Шамалюк підтримав ідею мати в селі власних пожежників. Сподівається, що її вдасться втілити в життя.

У центрі Дружелюбівки чудова місцина — пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення «Саджавка» (слово «саджавка» означає штучна водойма). Інга Притуляк розповіла, що в давнину тут розташовувався панський маєток. Наміри старости й активістів села — відновити занедбану територію, водойму також, обладнати місце для відпочинку. Щось схоже роблять у старостинському окрузі згаданого села Волоське. Отже, ознайомча поїздка на Дніпропетровщину для пані Інги не минула даремно.

У приміщенні колишньої сільради, де нині старостат, до речі, приміщення також відремонтовано за кошти ОТГ, люди збираються із самого ранку.

— Усі довідки, документи про народження, підтвердження смерті, ті, що потребують нотаріального посвідчення, як і раніше, видаємо в себе, — уточнює Інга Притуляк. — Перед об’єднанням односельці бідкалися, що їм доведеться їх оформляти в райцентрі. Це була одна з причин спротиву входженню в ОТГ частини учасників сходу села.

— Дружелюбівка вдало об’єдналася, — цими словами сільський староста пояснює успіхи свого села після входження в ОТГ. — Знаю, що не всім так вдалося, мабуть, тому й результати різні.

Для порівняння

Загалом 12 мільйонів гривень отримав старостинський округ із бюджету ОТГ за три роки. До об’єднання бюджет Дружелюбівської сільради становив 700 тисяч гривень.

У бюджеті Калинівської ОТГ до об’єднання мали 26 мільйонів гривень, нині — 90 мільйонів гривень.

Цифра

Приблизно на 80 відсотків задовольняє фінансові запити Дружелюбівського старостинського округу Калинівська ОТГ.

(Інформація старости села).

Довідково

У 2015 році громада Дружелюбівки об’єдналася з багатшим «сусідом» — міською громадою райцентру Калинівка. У селі — 800 жителів, у райцентрі — 20 тисяч. Сільський голова Інга Притуляк добровільно відмовилася від посади. Не всі односельці схвалювали її ініціативу про об’єднання. Утім, більшістю голосів на сході села дали згоду на створення ОТГ. До виборів пані Притуляк працювала у статусі в.о., як це передбачено чинним законодавством. Обирали старосту 10 квітня 2016-го на альтернативній основі. На нову посаду претендували троє кандидатів. Найбільше голосів (60 відсотків) виборці віддали за кандидатуру Інги Притуляк.

Коментар

Олег Левченко, директор Вінницького центру розвитку місцевого самоврядування:

— Процес створення ОТГ передбачає не тільки принцип добровільності, а й відповідальність за прийняте рішення. На жаль, про відповідальність подекуди забувають. Не прораховують фінансову спроможність нового територіального об’єднання. Ось і виникла ситуація: в семи ОТГ не вистачає ресурсу для управління та якісного забезпечення життєдіяльності території. Малі громади не можуть утримувати навіть штат фахівців, що вже казати про їх розвиток. Але ж головне завдання закону про добровільне об’єднання — поліпшення, а не погіршення послуг.

Як бути в таких випадках?

Робоча група напрацювала нову редакцію перспективного плану. Якщо в попередньому варіанті депутати облради затвердили створення 108 ОТГ, то тепер пропонується 68 ОТГ. Три роки працювали над новою редакцією плану. Провели понад 300 зустрічей у громадах. Письмово запрошували всі депутатські фракції до участі в дискусіях. Перед тим, як удосконалений документ внесли на розгляд сесії облради, його представляли у всіх депутатських комісіях. Незважаючи на це, депутати тільки частково схвалили нову редакцію перспективного плану. Прикро, що тільки тепер роблять зауваження і вносять доповнення. Відбувається зволікання процесу. Одне із зауважень: мовляв, не можуть уже створені ОТГ по-новому об’єднуватися, бо це не передбачено законом. Можуть! У законі записано, що одна громада має право запросити до об’єднання іншу. Не зазначається, яка це громада — об’єднана чи не об’єднана.

Тим часом у 17 областях держави вже затвердили такі документи і працюють над їх утіленням.

Вінницька область.