Фото надано автором.

Молодий дослідник Олексій Мороз (на знімку) написав книжку «Авдіївка та її околиці», редактором якої є власкор «Голосу України» у Чернігівській області Василь Чепурний.

Книжку «Авдіївка та її околиці» представлено в Сосницькому літературно-меморіальному музеї Олександра Довженка. Наш власкор Василь Чепурний, який родом з Авдіївки, зауважив, що в історії кожного села — доля України. Скажімо, в Авдіївці всі знають «Адамчикову хату» — за прізвищем голови колгоспу, який там жив. Але, виявляється, її власника — Гаврила Корнієнка — репресували комуністи і будинок віддали прийшлому голові. Син справжнього власника вижив, потрапив аж у США і дав свідчення комісії конгресу Сполучених Штатів про Голодомор в Україні. Ці надзвичайно цінні спогади містяться у виданні.

У своєму дослідженні автор спирався лише на історичний фактаж, офіційну документалістику, архівні дані. Тож видання — серйозне з наукової точки зору дослідження, що охоплює історичний період від перших мешканців, слов’ян-язичників (у селі досі побутує легенда про бабу-знахарку Малуниху з язичницьких часів), до сьогодення. Значну увагу приділено історіям селян періоду Другої світової війни та еміграції на Далекий Схід, розвінчанню усталених міфів про ці процеси. Цінним доповненням є гарна фотогалерея.