У виборчій метушні, поки країна «переварює» результати першого туру президентських перегонів, ми якось забули про одну важливу дату — річницю децентралізації. П’ять років тому, 1 квітня 2014 року, на засіданні уряду було затверджено Концепцію реформи децентралізації.

Вона виявилася такою успішною, що нині навіть противники реформи активно піаряться на її здобутках, переконаний голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак (на знімку). «Це одна з найуспішніших реформ урядів Арсенія Яценюка і Володимира Гройсмана», — сказав він. Депутат привітав усіх причетних до старту і втілення децентралізації. Всіх, хто бореться за реформу, протистоїть ретроградам і старій номенклатурі, яка досиджує в місцевих органах влади.

Реформа стартувала за ініціативи Президента Петра Порошенка. А її справжнім лобістом став Володимир Гройсман, спочатку як віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Потім як Голова Верховної Ради, а нині — Прем’єр-міністр. Хоча архітекторами реформ з децентралізації є директор Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук та директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак.

«У 2014 році я відгукнувся на запрошення увійти до складу уряду тільки тому, що побачив вікно можливостей для реалізації цієї реформи, яку вважав критично важливою для майбутнього України. І цим вікном можливостей ми скористалися. Уже за місяць уряд ухвалив подану мною Концепцію реформи, а з 2015 року почалося фінансування розвитку громад за новими принципами, утворення об’єднаних громад і передача повноважень на місця», — пригадав Володимир Гройсман.

Він подякував усім, хто повірив і активно включився у впровадження змін на місцях, попри шалений спротив.

«Сьогодні можна говорити про зростання в рази місцевих бюджетів, про тисячі відбудованих і реконструйованих об’єктів у містах і селах, по всій Україні. Але найголовніше не цифри, а те, що люди починають бачити можливість змінювати життя своїх громад, те, що на місцях реалізуються нові ініціативи для підвищення якості життя людей, те, що сьогодні я всюди зустрічаю лідерів громад, у яких горять очі», — констатував Володимир Гройсман і запевнив: зробить усе можливе, щоб довести реформу до логічного завершення, щоб до 2020 року всі 100% громад жили в умовах децентралізації, а її незворотність була закріплена конституційно.

Вл. інф.

Довідково

Від початку впровадження реформи створено 884 громади, у яких проживає понад 9 млн українців. Бюджети ОТГ зростають, тут будують садочки, відновлюють школи, ремонтують дороги.