На «козацьких кістках» курники не будують

Нещодавно депутати Чигиринської міської ради на засіданні чергової сесії одностайно ухвалили рішення, спрямоване на недопущення будівництва промислової мега-птахофабрики дочірнього підприємства агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт».

«Відповідно до статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», йдеться у документі, Чигиринська міська рада вирішила не погоджувати на території об’єднаної територіальної громади та прилеглих до неї територіях потенційно небезпечних виробництв, у тому числі промислових об’єктів ДП «Перемога Нова».

Депутати обґрунтували своє рішення тим, що упродовж останніх трьох років переважна більшість жителів Богданового краю, наукова, творча інтелігенція України, політичні кола, громадські патріотичні організації вимагали від агрохолдингу відмовитися від намірів збудувати поруч з Національним історико-культурним заповідником «Чигирин», «на козацьких кістках», комплекс курників.

Першими забили на сполох письменники-класики, совість нації, Борис Олійник, Іван Драч, Дмитро Павличко, Юрій Мушкетик та Василь Шкляр. Їхнє звернення «Чигирин, перша історична столиця України, легендарний Холодний Яр — під загрозою!» опублікував 1.02.2016 року «Голос України». «Спорудження на могилах героїв України курників — не просто помилка, — йшлося у тексті. — Це нахабний цинізм. Це зневага до історичної пам’яті та національної гідності. Це плюндрування землі, де творилася українська нація, історія і держава...»

Вагоме слово у боротьбі проти будівництва птахофабрики-мільйонника сказали громадські екологічні організації. Зокрема, голова Черкаської обласної організації захисту природи Микола Чорний зазначив, що будівництво промислового об’єкта на місці природного феномену, лінії розмежування Степу та Лісостепу, у заплаві злиття Дніпра і Тясмина, недопустиме. Розташування, наприклад, у Канівському районі сотень курників, послідосховищ та утилізаційних комплексів «Нашої Ряби» призвели до екологічної біди. Колись чиста, квітуча місцевість перетворилася на мертву зону: з отруєними криницями, ставками і річками, із забрудненими шкідливими викидами грунтами та повітрям.

Потужний спротив чигиринської громади (на знімку одна з акцій під Верховною Радою України), підтриманий всеукраїнським активом, дав результати. На нещодавній зустрічі з журналістами у Черкасах міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак повідомив, що на даний час спорудження під Чигирином комплексу пташників дочірнього підприємства «Перемога Нова» МХП заморожено.

Утім, попри цю та інші заяви чиновників, громада Чигирина не втрачає свою пильність і продовжує захищати першу столицю Української козацької держави. А депутати, виконуючи волю жителів ОТГ, ухвалили рішення про заборону будівництва промислових об’єктів на історичних, екологічно чистих землях Чигиринщини.

Фото з архіву автора.