Усім відома фраза: хочеш щось змінити — почни з себе. Чабанівська селищна рада сьомого скликання Києво-Святошинського району Київської області разом з селищним головою Олександром Киризлієвим на власному прикладі доводять, що навіть у часи економічної і соціальної нестабільності при повній самовіддачі та професійному управлінні можна не просто «виживати», що сьогодні, на превеликий жаль, є звичайним явищем в українських містах і селах, а жити, стрімко розвивати інфраструктуру і підіймати на якісно новий рівень життя громади.

Що ж означає розвинута та успішна громада? Зазвичай ми уявляємо собі гарну інфраструктуру населених пунктів, справні дороги, ЦНАП, чудову оснащену школу, медичну амбулаторію чи лікарню, стадіон, дитячі садочки, заклади культури та інше. Проте в демократичних країнах розвиток будь-якої спільноти вимірюється не тільки економічними показниками, а передусім мірою свободи людей, які у ній проживають, повагою до людської гідності та створенням можливостей і умов для самореалізації. І поза всякими сумнівами можна стверджувати, що зараз селище міського типу Чабани та село Новосілки, які підпорядковуються Чабанівській селищній раді, цілковито відповідають статусу «Південної брами столиці України-міста Києва», а за темпами сучасного розвитку не відстають від головного міста країни.

І важливе значення тут має конструктивна співпраця селищної ради з обласною і районною державною адміністраціями та депутатами всіх рівнів. Бо в сучасній Україні є чимало прикладів «перетягування ковдри на себе» різними керуючими інстанціями та, внаслідок цього, занепаду ні в чому не винного села чи міста. І якщо вам здалося, що ви читаєте статтю про якийсь уявний край-мрію, то в реальності фактів кожен може пересвідчитися на офіційних інтернет-ресурсах та дізнатися зі звітів селищного голови і Чабанівської селищної ради http://chabany-rada.gov.ua/ 
Розвиток громади здійснюється відповідно до затвердженої місцевими депутатами Програми соціально-економічного розвитку населених пунктів на найближчі роки.
Упродовж трьох минулих років у Чабанах та Новосілках тривав інтенсивний ремонт місцевих доріг, а також прилягаючої ділянки Одеського шляхопроводу. За цей час було повністю замінено покриття на центральних дорогах, зокрема на тій, що веде до школи. Знаковим є також встановлення шумопоглинаючого бар’єру вздовж Одеського шляхопроводу в Чабанах, що в прямому сенсі захистило прилеглий приватний сектор від «шумового забруднення».
Загалом Чабанівською селищною радою 7-го скликання та при співфінансуванні з іншими бюджетами за останні три роки зроблено поточний та капітальний ремонт на 17 дорогах та ділянках доріг, а також проведено благоустрій проїздів і зупинок автомобільного транспорту.

Після двадцятирічної перерви відновили будівництво школи

Одним із найважливіших завдань для голови Чабанівської селищної ради Олександра Киризлієва є будівництво довгоочікуваної середньої загальноосвітньої школи на 720 місць з сучасним спорткомплексом (на знімку). Це будівництво було відновлене у четвертому кварталі 2016 року після 20-річної перерви. Не залишається поза увагою селищної ради й Новосілківська школа І-ІІІ ступенів. Зараз у ній 53 педагогічні працівники навчають 773 учнів. Із 31 її класу 16 належать до початкової школи. «Багатим» на нових учнів став 2018 рік, адже зі 150 першачків було сформовано п’ять класів. І за традицією завдяки підтримці ГО «Розвиток Київщини» кожному першокласнику у День знань було вручено портфелі з необхідним шкільним приладдям. За підтримки селищної ради забезпечується перевезення учнів школи, створюються належні умови функціонування та розвитку навчальних закладів. Серед шкіл Київської області та Києво-Святошинського району Новосілківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів має високий рейтинговий бал ЗНО, який розраховує інформаційний освітній ресурс «Освіта.ua». Діти, які були кращими під час Всеукраїнських предметних олімпіад з базових дисциплін, конкурсів-захистів Малої академії наук, творчих конкурсів та спортивних змагань різного рівня, а також їхні педагоги та батьки були відзначені Чабанівською селищною радою за підтримки ГО «Розвиток Київщини» під час традиційного свята «Сузір’я талантів».

У фокусі селищної ради також значиться оновлення матеріально-технічної бази і ремонт громадських будівель. Серед довгого переліку зробленого варто відзначити хоча б утеплення фасаду і цоколя та встановлення енергозберігаючих вікон у Новосілківській школі, облаштування доріжок бруківкою і будівництво нових дитячих павільйонів та ігрових майданчиків у закладах дошкільної освіти «Дзвіночок» у Чабанах та «Яблучко» в Новосілках, у яких, відповідно, виховуються 406 та 280 дітей.

Позитивні зміни в комунальному секторі

Дбаючи про кращу роботу двох підприємств з надання комунальних послуг, голова Чабанівської селищної ради Олександр Киризлієв ініціював оновлення їхньої матеріально-технічної бази. Зокрема, нещодавно було придбано та передано КП «Керуюча компанія Чабани» сучасний екскаватор-навантажувач Cat виробництва США, яка мала велику потребу в такій техніці. Новий екскаватор придбано на умовах співфінансування з місцевого та районного бюджетів, тож голова висловлює вдячність за підтримку місцевим і районним депутатам, а також головам Києво-Святошинської РДА Мирославі Смірновій та Києво-Святошинської районної ради Вадиму Гедульянову.

А до цього, починаючи з 2012 року, для місцевих комунальних підприємств було придбано дев’ять нових одиниць техніки, серед яких — сміттєвози, екскаватор, трактори, шкільний автобус.

У 2018 році за рішенням Чабанівської селищної ради було розпочато капремонт котельні в Новосілках. Її модернізація буде зроблена за рахунок інвестиційних коштів. Після виготовлення проектно-кошторисної документації було демонтовано старе обладнання та розпочато ремонт приміщення. Також уже придбано сучасне обладнання, яке дасть змогу підвищити енергоефективність тепловиробництва та покращити якість послуг з теплопостачання. Першу чергу котельні плановано запустити до початку нового опалювального сезону.

Інфраструктура, матеріально-технічна база, стан доріг — це питання першого ступеня важливості в будь-якому облаштованому, інвестиційно-привабливому населеному пункті. Але також хотілося б розповісти про інші добрі справи, які у 2018 році зробили по-справжньому щасливими сто місцевих жителів. Адже у 2018 році завдяки реалізації затвердженої Чабанівською селищною радою Програми реконструкції застарілого житлового фонду по Чабанівській селищній раді на 2016-2020 роки 24 сім’ї, а це майже 100 мешканців побудованого ще у післявоєнні  роки старого гуртожитку с. Новосілки, отримали готові для проживання квартири зі всіма вигодами в новому, розміщеному біля озера, сучасному будинку. Разом з ключами власники нових помешкань отримали свідоцтва на право власності.

Загальна площа житла становила 1 118 кв. метрів із приблизною ринковою вартістю станом на січень 2019 року майже 18 млн грн. Нові квартири в обмін на старе житло отримано за коефіцієнтом збільшення 1,5, наприклад, було 30 кв. метрів, а отримали безплатно 45 кв. метрів з можливістю доплати за понаднормове житло за собівартістю. В реаліях сучасної України таке «диво» можливе лише при чесній та конструктивній співпраці селищної ради і громади. Тому й щасливі та вдячні люди, які ще півроку тому мешкали у непридатному для життя гуртожитку.

Отримати адміністративні послуги біля дому — це зручно і вигідно

До знакових для Чабанів подій треба віднести відкриття Центру надання адміністративних послуг. І мешканці Чабанів та Новосілок, яким для вирішення своїх адміністративних питань доводилося їздити до Вишневого чи Боярки, оцінюють цю подію дуже високо. Тепер же безпосередньо в Чабанах можна отримати 68 основних видів адміністративних послуг, серед яких: видача ID-паспорта громадянина України, паспорта для виїзду за кордон, реєстрація житла, бізнесу, земельних ділянок та багато інших.

Відкриття ЦНАПу є важливою подією не лише для жителів Чабанів, а й низки прилеглих сіл та навіть міст, адже в новому адміністративному центрі закордонний паспорт може отримати будь-який громадянин України. Тепер жителі Чабанів та Новосілок можуть оперативно та з гарним настроєм вирішувати адміністративні питання на місці і не витрачати час у чергах та маршрутках.

У 2019 році спектр адмінпослуг, які надає ЦНАП, планується доповнити нотаріатом та видачею посвідчень водія.

Разом з цим відзначимо й відкриття на території Чабанівської селищної ради відділення (філіалу) Пенсійного фонду України, що також значно полегшило отримання послуг з нарахування пенсій, тож людям старшого віку вже не потрібно їздити з цією метою до міста Вишневого. Крім того, поновлено роботу раніше закритого відділення Національної поліції України та базування відділення ДСНС, які також надають свої послуги не лише місцевим представникам громади, а й жителям навколишніх населених пунктів.

У 2018 року було створено відділ містобудування та архітектури виконавчого комітету Чабанівської селищної ради. Положення про його роботу передбачає надання послуг фізичним та юридичним особам, які стосуються видачі (зміни) містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки, виготовлення та видачі (зміни) будівельного паспорта забудови земельної ділянки і виготовлення (внесення змін) та видачі паспорта-прив’язки тимчасової споруди для провадження підприємницької діяльності.

Також відділ надає консультації громадянам з питань містобудування та архітектури. Зокрема, найчастіше громадяни звертаються по інформацію щодо порядку документованого оформлення будівництва індивідуальних житлових будинків, споруд і прибудов та стосовно застосування «будівельної амністії».

Чабанівська селищна рада як орган місцевого самоврядування на чолі з головою Олександром Киризлієвим та секретарем ради Оленою Соболєвою складається з 26 депутатів та 23 членів виконавчого комітету. При раді діє шість постійних депутатських комісій: з питань планово-бюджетної діяльності та соціального розвитку території селищної ради; з питань освіти, культури, спорту, духовного розвитку та молодіжної політики; з питань комунального господарства, розвитку підприємництва, благоустрою і транспорту; з питань регламенту, етики депутатів, законності та охорони правопорядку; з питань охорони здоров’я, соціального захисту, материнства та дитинства.

Для забезпечення виконання вищезгаданих напрямів роботи впродовж 2018 року було проведено 36 сесійних засідань Чабанівської селищної ради, на яких ухвалено 383 рішення та затверджено 12 програм та положень.

Важливим напрямом роботи Чабанівської селищної ради є забезпечення вимог чинного законодавства у сфері земельних відносин та землекористування, встановленого режиму використання земельних ділянок відповідно до цільового призначення.

Зокрема, в частині виявлення фактів самовільного захоплення земель загального користування Чабанівської селищної ради і нецільового використання земельних ділянок здійснювалися передбачені чинним законодавством заходи, спрямовані на усунення виявлених порушень та притягнення порушників до відповідальності. А здійснення контролю за своєчасною та повною сплатою власниками земельних ділянок та землекористувачами земельного податку та орендної плати важливе для наповнення бюджету.

При необхідності здійснюються виїзди депутатської комісії з питань земельних відносин та охорони навколишнього середовища на місця з метою вирішення конфліктних ситуацій та надання обґрунтованих роз’яснень з посиланням на вимоги чинного законодавства України.

Інформація до відома

На офіційному веб-сайті Чабанівської селищної ради створено розділ «Затверджена містобудівна документація», який поступово наповнюється інформацією і завдяки якому кожен громадянин може безперешкодно ознайомитися з графічною частиною всієї чинної містобудівної документації, на основі якої відбувається розвиток і розбудова території смт Чабани та с. Новосілки. 

Сьогодні по всій країні велика увага приділяється покращенню медичного обслуговування, і територія Чабанівської селищної ради — не виняток. Зараз тут є станція екстреної медичної допомоги та дві медичні амбулаторії, відповідно в Чабанах та Новосілках.

У вересні 2018 році Чабанівська амбулаторія почала працювати в іншому приміщенні Інституту землеробства, в якому за рахунок коштів району було проведено капітальний ремонт та закуплено необхідне медичне обладнання. Станом на початок 2019 року лікарями Чабанівської амбулаторії укладено понад дві тисячі декларацій, а лікарями Новосілківської амбулаторії — понад 2600.

Кожна амбулаторія має кабінет сімейного лікаря та маніпуляційну для прийому дорослих, кабінет лікаря та маніпуляційну для дітей, кабінет акушера, клініко-діагностичну лабораторію та стоматологічні кабінети, які оснащені всім необхідним медичним обладнанням.

Тут проводять і Всеукраїнський еко-етно-фестиваль, і міжнародні змагання з велоспорту

Збереження історичних та національних українських традицій — це ще один із напрямів, яким опікується Чабанівська селищна рада. Зокрема, надається всіляка підтримка Чабанівському Центру культури і дозвілля, вокальному дитячому ансамблю «Веселі дзвіночки» та вокальним ансамблям «Мрія» і «Сузір’я». Також уже став доброю традицією захід «Свято у родині — народження дитини», під час якого вшановуються сім’ї, в яких впродовж року народилися діти.
Але найбільше учасників святкових заходів збирається на День селища Чабани, який святкується  на Трійцю у форматі другого Всеукраїнського еко-етно-фестивалю «GREEN-FEST», а також на святкуванні Дня села Новосілки. Чабанівська селищна рада особливу увагу приділяє розвитку спорту та творчості для дітей, а саме допомогу від місцевого органу самоврядування та ГО «Розвиток Київщини», почесним головою якої є Олександр Киризлієв, отримують футбольна команда «ПФО «Зірки футболу», ДЮФК «Авангард», ФК «Глобал», СК «Енергія Чабани» з футболу, ГО Студія «Грація» з художньої гімнастики, баскетбольний клуб «Багіра», СК «Альянс Контроль» (тайський бокс, карате), СК «Колос Новосілки» (греко-римська боротьба), дитяча секція з велоспорту BMX, які постійно беруть участь у змаганнях місцевого, всеукраїнського та міжнародного рівнів. До того, минулого року, в Чабанах відбулася ще одна чергова знакова для громади подія — відкриття оновленого велотреку. Це дасть можливість і надалі проводити в Чабанах Міжнародні змагання з велоспорту Horizon Park Race for Peace за участі команд з багатьох країн.

Приклад для наслідування

Під час святкування Дня селища, які проходили у форматі другого Всеукраїнського еко-етно- фестивалю «GREEN-FEST», голова Чабанівської селищної ради Олександр Киризлієв, вітаючи громаду, сказав: «Селище міського типу Чабани та село Новосілки є інвестиційно відкритими, екологічно чистими та економічно привабливими населеними пунктами із вдалим стратегічним розміщенням, тут живуть працьовиті люди — справжні патріоти рідного краю та Батьківщини, а це в сучасному світі є запорукою успіху громади. А при співпраці з районною та обласною адміністраціями, органами державної влади, інвесторами, не варто сумніватися, що в наш край прийдуть нові інвестиції та нові бізнес-ідеї, що дозволить громаді домогтися успіху». Чабанівська селищна рада в жодному разі не зупинятиметься на досягнутому та ставить перед собою лише найвищі цілі. Своїм прикладом Чабани та Новосілки показують, як можна поступово, починаючи зі свого села, міста, району, створити нову, розквітаючу та провідну в Європі й у всьому світі Україну!

Довідково

Територія Чабанівської селищної ради становить 582,9 га,  зокрема  322,6 га — смт Чабани та 260,3 га — с. Новосілки. На її території знаходиться 5 723 домогосподарства. У двох населених пунктах станом на 1 січня 2019 року зареєстровано понад 13,1 тисячі мешканців, з яких 1 620 — це діти шкільного віку та майже 1000 дошкільнят.

Фото Олега НАУМЧУКА.