Фото прес-служби Сєверодонецької міськради.

«Капсула часу» — лист у майбутнє

День захисту дітей Сєверодонецьк відзначив великим святом, що відбулося на площі Миру. Головним заходом стало послання в майбутнє, що заклали в «Капсулу часу» і замурували в нішу біля пам’ятного знака «Я люблю Сєверодонецьк!». Зверху встановлено електронний годинник зі зворотним відліком до 26 травня 2034 року — цього дня місто святкуватиме своє 100-річчя.

«Капсула часу» — це послання нащадкам. Закладено не лише капсулу, а й започатковано добру традицію: через 15 років, на святкування 100-річчя Сєверодонецька, майбутнє покоління відкриє її, прочитає, дізнається, що саме відчували нинішні мешканці міста, і порівняє зі своїм сьогоденням. Не має сумніву, що капсула надихне їх на звершення, додасть упевненості у своїх силах», — звернувся до всіх присутніх на площі в. о. міського голови В’ячеслав Ткачук.

Завершилося свято танцювальним флешмобом «Серце» (на знімку) у виконанні учасників творчих колективів.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.

****

Малечі окупованого Донбасу сниться мир

Привернути увагу до проблем захисту прав дітей під час окупації частини української території та збройного конфлікту на Донбасі — така мета міжнародного форуму, що відбудеться сьогодні у Вінниці на базі Донецького національного університету (ДНУ) імені Василя Стуса.

Цей виш неспроста є організатором важливого заходу. З початком бойових дій на сході країни ДНУ змушений був змінити місце перебування, його переміщено до Вінниці. Ініціативу університету підтримав польсько-український «Форум партнерства» при МЗС України та Польщі, а також Вінницька ОДА. Співорганізаторами є дві інституції з Республіки Польща — Університет кардинала Стефана Вишинського (факультет досліджень сім’ї) та Інститут Папи Івана Павла II, а також українська ГО «Центр політичних наративів демократії» з Чернівців. До обговорення наболілої проблеми долучилися науковці з Польщі, Білорусі, Грузії, Молдови. Вітчизняні та зарубіжні фахівці напрацюють рекомендації для національних та міжнародних інституцій щодо поліпшення ситуації із забезпеченням прав дітей у нашій державі, найперше тих, які залишаються на тимчасово окупованій території.

«Цим дітям сниться мир», — зазначив один з учасників форуму під час огляду фотовиставки «Життя на нулі. Полинове дитинство». Її розгорнуто у фойє головного корпусу ДНУ, пересвідчився наш вінницький власкор Віктор СКРИПНИК.

***

На Закарпатті мукачівський міський голова Андрій Балога урочисто відкрив новий корпус для початкової ланки навчально-виховного комплексу «Гармонія», де навчатимуться 264 дитини у початковій школі.

За кошти міської скарбниці тут облаштували дев’ять класних приміщень, замінили вікна, мережі, дах у діючому корпусі. Поруч звели новий, в якому є спортивний клас, актова зала, їдальня. Впорядковано територію і навколо: з’явився мультиспортивний майданчик для занять волейболом, футболом та баскетболом, майданчик для гімнастичних вправ тощо. На подвір’ї школи — енергоощадне LED-освітлення та лавки для відпочинку. Навесні за підтримки меценатів тут посаджено 90 різних дерев. Завдяки вивільненим приміщенням в НВК «Гармонія», де нині навчаються початківці, буде можливість розширити дошкільну мережу.

Словом, на вулиці Ужгородській постав надсучасний заклад. Очільник міста привітав учнів із відкриттям нового корпусу і доручив самим відчинити двері школи, попередньо передавши малечі ключ. Школярі за таку роботу ще й отримали солодкі подарунки, повідомив наш власкор Василь НИТКА.