Учора Голосіївський суд міста Києва заарештував двох вартових порядку на 2 місяці без права внесення застави. Їм загрожує від 10 до 15 років або довічне ув’язнення. Таку інформацію вчора оприлюднили в прес-службі прокуратури Київської області.

Нагадаємо, в Переяславі-Хмельницькому трапилася моторошна трагедія. До лікарні потрапив 5-річний хлопчик Кирило із закритою черепно-мозковою травмою, забоєм головного мозку, внутрішньо-мозковою гематомою, переломом скроневої кістки.

Спочатку правоохоронці стверджували, що четверо дітей гуляли на вулиці, а 5-річний хлопчик з необережності нібито впав на асфальт, через що й дістав травму голови.

Проте, коли медики робили дитині операцію, то виявили у неї вогнепальне поранення голови. Тоді вже вартові порядку знову оглянули місце інциденту і знайшли там гільзи від набоїв. 

Слідство встановило: до поранення хлопчика причетні двоє працівників Переяслав-Хмельницького відділу поліції, які на момент скоєння злочину були п’яними. Вони вирішили постріляти з вогнепальної зброї по бляшанках та інших предметах неподалік місця, де гуляв хлопчик. Одним із пострілів поліцейські травмували дитину.

5-річний Кирило перебував у дуже тяжкому стані. Його доправили до однієї з лікарень Києва. Медики одразу ж назвали травму хлопчика несумісною з життям. На жаль, організм маленького Кирила не витримав і надвечір 3 червня він помер.

Обурені активісти вийшли на мітинг під стіни МВС, аби дати чітко зрозуміти правоохоронцям, що справу про загибель хлопчика зам’яти не вдасться, як і полегшити відповідальність вбивць. «Ми закликаємо 4 червня небайдужих громадян вийти на всеукраїнську акцію перед управліннями поліції у своїх містах. Ми вимагаємо звільнення керівництва силових відомств, ми прагнемо і вимагаємо, щоб нарешті почали реформу правоохоронних органів», — зазначив на заході один із організаторів Владислав.

Керівник поліції в Київській області Дмитро Ценов подав рапорт про відставку. «Я, як очільник поліції Київської області, несу відповідальність за дії підлеглих, тому я звернувся до голови Нацполіції з рапортом про відсторонення мене від обійманої посади та прошу направити мене у найтяжчу точку нашої держави, а саме — місця проведення ООС», — сказав він учора ЗМІ.

«Весь особовий склад поліції висловлює співчуття у зв’язку зі смертю Кирила. Ми розуміємо, що це величезне горе для батьків. Ми всі батьки. Враховуючи те, що генерал Ценов годину тому звернувся до мене з рапортом про відставку, відповідне кадрове рішення було узгоджено з міністром і буде прийнято мною через 10 хвилин», — заявив голова Нацполіції Сергій Князєв.

За його словами, від виконання службових обов’язків відсторонено й керівників Переяслав-Хмельницького підрозділу поліції Київщини.

Справу про поранення хлопчика одразу ж взяв під контроль Президент Володимир Зеленський. Глава держави навіть готовий був запросити до України закордонних лікарів для порятунку дитини. На жаль, їхня допомога так і не знадобилася. Після смерті хлопчика Президент висловив співчуття рідним.