Михайло Харук.

Фото надано автором.

Щось неймовірне: подолати сильних суперників, вибороти золоту медаль на чемпіонаті світу — і боятися вийти на вулиці рідного села. Такі реалії. Йдеться про сноубордиста Михайла Харука із села Ільці Верховинського району.

За перемогу статків не здобув

Двадцятирічний горянин досяг вершини серед юніорів. Золоту медаль у дисципліні «паралельний слалом» він виборов на чемпіонаті світу, що відбувся у словенському місті Рогла. Прогрес очевидний, бо торік юнак фінішував восьмим, позаторік — одинадцятим.

За свою перемогу Михайло Харук отримав кілька грамот. Спортсменові присвоїли звання майстра спорту міжнародного класу і включили до складу національної збірної. Державне фінансування мають лише топові спортсмени, яким віднедавна став і юнак. А з початком сезону-2019/2020 він отримуватиме зарплату за штатним розписом.

Сноубордом хлопець займається із шести років. До спортивної школи долав зо два десятки кілометрів щодня. Тренувався на базі туристичного комплексу «Буковель». Хлопець — дуже наполегливий і прагне досягти більшого.
Михайло — справжня гордість Прикарпаття. Ним пишаються і земляки. Та, схоже, комусь слава спортсмена стала поперек горла. Переслідування хлопця та його батьків тривають уже з місяць. Зловмисники вимагають гроші та погрожують розправою.

Новоявлені податківці

Як не дивно, перепоною до нових перемог стали не спортивні суперники, а компанія ровесників. Місцеві батяри цькують Михайла та його батьків, вимагаючи поділитися чемпіонськими преміальними. Цікаво, що раніше хлопці не перетиналися і не мали спільних інтересів.

За словами Марії Харук, матері Михайла, 16 травня кілька молодиків із підозрілою репутацією накинулися на її сина із погрозами, застосувавши сльозогінний газ. Бандити покликали на розмову Михайлового тата, щоб вимагати гроші. Той не пішов на зустріч.

А 26 травня на сільському стадіоні ці самі зловмисники причепилися до Михайла, котрий приїхав із другом подивитися футбол. Повторилася історія зі сльозогінним газом. Один із молодиків став нападати на спортсмена з монтувалкою в руках, але той встиг забарикадуватися у своїй автівці та поїхав геть. А бандити попередили, що кличуть Харука-старшого на розмову.

Марія Харук звернулася до районного відділу Національної поліції в Івано-Франківській області. За словами жінки, головний правоохоронець Богдан Сокол спочатку зауважив, що двадцятирічний спортсмен мав би сам впоратися зі своїми кривдниками, а не ховатися за маминою спідницею. А ті зловмисники і йому стоять поперек горла.

Обіцяють розібратися

Історія набула великого розголосу в засобах масової інформації. 1 червня на офіційній сторінці Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області у Фейсбуці «Поліція Івано-Франківської області» начальник Верховинського відділу Богдан Сокол пояснив ситуацію у відеозверненні. У ньому, зокрема, йдеться:

«26 травня в селі Ільці встановлена слідством особа, відчинивши двері автомобіля потерпілого, розпилила сльозогінний газ дратівливої дії. Від потерпілої особи надійшла відповідна заява. Розпочато досудове розслідування за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України. Призначена судово-медична експертиза та проводяться слідчо-процесуальні дії. Поліція Верховинщини запевняє, що розслідування за вказаним фактом буде проведено об’єктивно. Винних осіб притягнуть до кримінальної відповідальності».

У Верховинському районі тим часом багато розмов про неадекватну поведінку згадуваної групи зловмисників. Буцімто компанія верховодить у молодіжному середовищі та наводить жах на мешканців краю.

Депутат Верховної Ради за виборчим округом № 89 Юрій Соловей на своїй сторінці у Фейсбуці заявив: «Даю начальникові Верховинської поліції Богданові Соколу місяць для того, щоб у рамках закону навести лад у районі та притягнути винних до відповідальності. А також забезпечити громадську безпеку на Верховинщині. Якщо цього не станеться — рівно через 30 днів особисто порушу питання перед керівником Національної поліції щодо звільнення (Богдана Сокола. — Авт.)».