Національна поліція — одна з найефективніших реформ в Україні. Масова поява на вулицях дівчат-патрульних — один із показників того, що система справді змінюється. Вони успішно справляються з тим, щоб правопорушень було якомога менше.

Заступник командира батальйону патрульної поліції в місті Біла Церква Управління патрульної поліції в Київській області Олександра Омельяненко (на знімку) на службу пішла однією з перших, щоб долучитися до реформування правоохоронної системи. Якось, у часи першого набору до патрульної поліції, вона сиділа перед телевізором, коли в кімнату зайшов батько і запитав: «Як ти ставишся до поліції, до нової реформи? Скажу тобі більше: я заповнив за тебе анкету». Омельяненко пройшла всі етапи відбору успішно. 4 липня 2015 року прийняла присягу, працювала патрульною в Голосіївському районі.

— Якогось дня їхали з напарником Голосіївським проспектом і побачили, як невідомий б’є лежачого. Вийшли з авто і стали наздоганяти, — розповідає дівчина. — Я бігла перша, потрібно було оминути ріг вулиці. Промайнула думка: невідомо, що на мене чекає там. З цього моменту зрозуміла, що обрала важку та небезпечну професію. Згодом з’ясувалося, що затриманий напередодні завдав тілесні ушкодження не одному чоловікові, це не перший його напад.

Порушників дивувало, що Олександра бере ініціативу під час затримань, її сприймали як представницю слабкої статті. Незважаючи на свою мініатюрність, дівчина може легко впоратися із злочинцями. «До жінок-поліцейських ставилися несерйозно і в самій структурі, і поза нею. Є категорія людей, які взагалі нас не сприймають. На лінії я — поліцейська. Мені подобалось міняти думку людей про себе під час спілкування. Ніхто не очікував, що я можу провести складне затримання, а я завжди просто це робила. Ніхто не припускав, що за рахунок сильного духу жінка може зробити те, на що здатен лише кремезний чоловік» — каже вона.

Нині Олександра займається спортом у вільний від роботи час, полюбляє стріляти, обожнює бути з родиною, а працює задля того, щоб Батальйон патрульної поліції Білої Церкви став найкращим.

Проаналізувавши, як вона справляється із задачами, наказами, розпорядженнями у трудові будні, можна зробити висновок: людина перебуває на своєму місці, людина постійно розвивається, безупинно йде далі. Вона справді кожного дня виходить на роботу з думкою: «Ми будемо кращими!». Ця тендітна красуня ладна захистити не лише себе, а й колег, знайомих і звичайних громадян.

Фото надано прес-службою Управління патрульної поліції у Київській області.

Коментар

Начальник сектору прес-служби Управління патрульної поліції у Київській області Анастасія Циба:

«В українському суспільстві є поширеними гендерні стереотипи. Іншими словами це уявлення про соціальні ролі для жінок і чоловіків, що базуються на біологічних ознаках. Крім цього, є багато занять, які заведено вважати «не жіночими». Але поступово самі жінки й спростовують ці безпідставні стереотипи. У патрульній поліції Київської області працюють 103 жінки. У цій нелегкій роботі вони нарівні з чоловіками долають усі складнощі служби. Дівчата ризикують життям, затримують злочинців, рятують людей».