Акція «Терпіти більше не можна» на столичному Майдан Незалежності.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.

У вівторок суспільство збурила інформація, що Центральна виборча комісія, виконуючи рішення Верховного Суду, зареєструвала Андрія Клюєва та Анатолія Шарія кандидатами в народні депутати України. Цього ж дня на Майдані Незалежності відбулась акція протесту з вимогою скасувати ці рішення, адже вищезгадані громадяни впродовж останніх п’яти років не мешкали на території України, як того вимагає закон про вибори.

Із закликом зняти А. Клюєва та А. Шарія з реєстрації також звернувся Голова Верховної Ради Андрій Парубій.

У ЦВК з цього приводу зазначили, що рішення Верховного Суду унеможливлює його виконання в інший спосіб, ніж ухвалення рішення про реєстрацію А. Шарія та А. Клюєва кандидатами в народні депутати.

Секретар комісії Наталія Бернацька нагадала, що раніше ЦВК відмовила А. Клюєву та А. Шарію в реєстрації, оскільки вони не підтвердили своє проживання в Україні протягом останніх п’яти років, проте Верховний Суд вважає, що відмова має ґрунтуватися лише на офіційних документах. «Ми так і вчинили. Щодо пана Клюєва звернулися до відповідних державних органів, а до деяких і не раз, щоб підтвердити факт його проживання або непроживання на території України протягом останніх п’яти років. Дехто відповів, що не має такої інформації, дехто — що це взагалі не їх компетенція. Але Генеральна прокуратура надала нам обґрунтовану відповідь, що в межах кримінального провадження, яке вона проводить, у слідчих є інформація, що Клюєв останні п’ять років перебуває поза межами України. Щодо пана Шарія, то ЦВК навіть надавала в судових засіданнях протокол наради в ОБСЄ, де виступала його дружина та заявляла, що їх родина вже сім років не проживає на території України», — зазначила Н. Бернацька. Однак, за її словами, Верховний Суд у своїх рішеннях «повністю знищив усі ті докази, які використовувала ЦВК під час обґрунтування своїх постанов про відмову», вказавши, що лист Генпрокуратури і протокол наради в ОБСЄ — це не доказ. Ураховуючи ці судові рішення, ЦВК не мала жодного іншого виходу, ніж зареєструвати зазначених кандидатів, зауважила секретар комісії.

Водночас Н. Бернацька у Фейсбуці запевнила, що тільки-но будь-який державний орган найближчим часом надасть ЦВК хоч один доказ проживання цих осіб протягом останніх п’яти років за межами України, вона особисто внесе постанови про скасування їх реєстрації.

Про необхідність повернення до розгляду питання реєстрації А. Шарія та А. Клюєва також заявила член ЦВК Ірина Єфремова. «Вважаю справою честі ЦВК витребувати ще раз документи, що підтверджують відсутність цих громадян на території України протягом п’яти років, і зняти з реєстрації панів Клюєва та Шарія! Завтра підніму це питання в ЦВК і думаю, що колеги підтримають! Прошу всі відповідні органи, не чекаючи запитів ЦВК, надати наявну інформацію», — зазначила вона.

Перший на цей заклик відгукнувся міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який надіслав до ЦВК листа щодо перебування А. Клюєва впродовж останніх п’яти років за кордоном. «МВС достовірно відомо, що зазначений громадянин покинув територію України у 2014 році разом з Януковичем В.Ф. та не проживав на території України останні п’ять років. Зазначена інформація підтверджується матеріалами кримінальних проваджень, які розслідуються слідчими підрозділами Національної поліції. Крім того, за даними Інтегрованої інформаційно-телекомунікаційної системи «Аркан», Клюєв А.П. не перетинав кордон України впродовж останніх п’яти років. У разі, якщо б зазначений громадянин перетинав державний кордон, він був би затриманий правоохоронними органами, оскільки перебуває в розшуку як особа, що ухиляється від слідства і суду», — написав міністр та висловив сподівання, що цей лист послужить ЦВК підставою для зняття А. Клюєва з реєстрації.

Тим часом голова Касаційного адміністративного суду при Верховному Суді України Михайло Смокович учора заявив, що суд не зобов’язував ЦВК зареєструвати А. Клюєва кандидатом у народні депутати, а лише постановив, що комісія повинна продовжити розгляд його документів для повного з’ясування обставин справи. Також він зауважив, що ЦВК в разі отримання доказів порушення виборчого законодавства має право скасувати реєстрацію.