На знімку: профілактика не завадить.

Фото прес-служби УДСНС в Івано-Франківській області.

Стрибок змінив усе життя

Богдан Яхневич із міста Городенки нині пересувається на інвалідному візку. Молодий чоловік вже після нещасного випадку закінчив технічний ліцей, освоїв фах оператора комп’ютерного набору, Хмельницький національний університет. Учився і самотужки. Має віддалену роботу.

На жаль, здоров’я погіршується. Потрібна термінова операція на шийному відділі хребта. Заробітку та його з мамою пенсій на лікування не вистачає. Богдан у розпачі раз по раз повертається до того випадку кількарічної давності, який назавжди змінив його життя.

Літо, Івана Купала. Разом із однолітками він, тоді 16-річний, святкував на сільському ставку. Ніхто й не подумав перевірити дно. Богдан першим із розбігу шубовснув у воду.

Прийшов до тями в реанімації. Ворушити міг тільки очима. Пошкоджені шийні хребці. Довгі роки лікування та напруженої реабілітації. Як переможно світилися очі Богдана, його батьків і сестри, коли хлопець самостійно спробував стати на ноги у тренажерах-опорах і зробив перші кроки. Тренувався й далі, але більшого досягти, на жаль, не вийшло. Та Богдан не опускає руки. І постійно думає про те, що було б, якби не його юнацька безпечність. Навіть у соцмережах пояснює, що ігри на воді можуть призвести до гірких наслідків. І вказує на себе, як живий доказ того.

Як не знаєш броду...

Від початку року на Прикарпатті потонуло двадцять людей. Останній такий випадок стався на міському озері Івано-Франківська, де загинув 15-річний підліток. Попри те, що на водоймі постійно здійснюють рейди працівники рятувально-водолазної станції, виставлено пост із човнами. Всього за один день 8 липня рятувальники зупинили шість громадян, які намагалися перепливти озеро. Того ж дня в Коломиї не допустили до купання чоловіків у нетверезому стані та відправили додому кількох малолітніх дітей, які перебували на міському озері без нагляду дорослих. А чергова зміна Галицької РВС змушена була давати настанови туристам, які сплавлялися на каяках. 7 липня в Івано-Франківську під час святкувань на міському озері рятувальникам довелося провести профілактичну бесіду із вихователем, який втратив контроль над поведінкою 25 своїх підопічних.

«Щодо місць неорганізованого відпочинку на водоймах, то рятувальники час від часу здійснюють рейди вздовж річок, до озер і ставків, проводять профілактичні бесіди. Залишають листівки із правилами поводження на воді, — стверджує Анатолій Вітрів, начальник служби техногенної безпеки Управління ДСНС в Івано-Франківській області. — Встежити за всіма нереально. Тож громадяни мають самі подбати про власну безпеку: не йти у воду в нетверезому стані, не купатися в недозволених та невідомих місцях. Діти мають бути під наглядом дорослих».

Невтішна статистика

Прес-служба ДСНС повідомляє: «Протягом тижня на водних об’єктах загинуло 47 осіб», зазначивши, що йдеться про тиждень з 1 по 7 липня.

Загалом з початку цього року на воді загинуло понад три сотні українців, серед яких сотня — це діти. Це значно більше, ніж в попередні роки. Тож рятувальники ще раз попереджають бути обачними і нагадують про основні умови безпеки:

— правильний вибір та обладнання місць купання;

— навчання дорослих і дітей плаванню;

— суворе дотримання правил поведінки під час купання й катання на плавзасобах;

— постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих.

Ну і, звісно ж, відпочинок на воді (купання, катання на човнах тощо) повинен бути тільки в спеціально відведених та обладнаних для цього місцях. Не рекомендується купатися поодинці біля крутих, стрімчастих і зарослих густою рослинністю берегів. А перед тим, як стрибати у воду, переконайтеся в безпеці дна й достатній глибині водоймища. Рятувальники також зазначають, що більшість трагічних випадків з дорослими сталися на стадії сп’яніння, а отже, оковита і купання — речі несумісні.