Коментарі в Інтернеті часом читати корисніше, ніж публікації, яким вони присвячені. Приміром, у московському виданні «Комерсант» днями з’явилася «аналітична» стаття під інтригуючим заголовком «Туристи примостилися в Криму». У ній приховано рекламують відпочинок на окупованому півострові з тієї причини, що «середній чек при бронюванні турів знизився на 25 відсотків, а авіаквитки у півтора разу». Для більшого ефекту цей матеріал розмістив і начебто заборонений, але насправді цілком доступний в Україні сервіс Mail.ru. Та ефект вийшов геть не той, на який очікували досвідчені путінські фейкомети — аудиторія просто вибухнула обуренням! Корінні росіяни, котрим уже довелося побувати у «кримському раю», на власному досвіді порівнюють рекламну «замануху» та справжню картину відпочинку на півострові. І задоволених ним, схоже, немає.

Отже, читаємо відгуки на статтю в «Комерсанті».

Павло Гаврилов: «А так силоміць ніхто в Крим не гонить. Поки він був українським, це був бюджетний відпочинок з відповідним рівнем сервісу 1+, але цей 1+ був дешевшим, ніж у Сочі. А тепер? 1+ не сильно змінився, а цінники — як 5 зірок у Туреччині. Та й звідки беруть вартість перельоту? До Анкари далі, але дешевше».

Геннадій Потапов: «Це схоже на те, як пишуть про рейтинг Президента. Рейтинг виріс до 73 відсотків. Маячня! Відпочинок у Криму подешевшав. Брехня. Те, що він подорожчав, це так. Я купував путівки в Ялту ще в січні. Тепер вони виросли в ціні рівно на десять тисяч рублів. Це називається подешевшало. Квитки на аерофлот також з грудня 2018 року подорожчали. І кому ви цю локшину вішаєте?»

MN MF: «Доки Росія не зайняла Крим, це було місце для відпочинку. А тепер осоружно й соромно туди їхати».

Ігор Лопатинський: «Більше до Криму не поїду».

Протягом кількох годин після розміщення на сервісі сенсаційної публікації про буцімто дешевий відпочинок у «замості» відгуки на неї оприлюднили 45 читачів. І що показово, ніхто з них не погодився із висновками її автора про те, що відпочинок на півострові став якіснішим і доступнішим. Резюме в усіх одне: брехня. Втім, це можна сказати й про більшість «аналітичних розвідок» у контрольованих російських ЗМІ, які стосуються окупованого Криму. Та й про яку об’єктивність і незалежність суджень можна говорити, якщо пишуть не для простих людей, а на замовлення кремлівських бояр та воєвод. От і виходить, що Крим дуже дешевий і гарний, тільки... їхати туди охочих дедалі менше.

Фото: radiosvoboda.org