Майже тисяча загиблих, понад півтори тисячі поранених... Саме стільки цивільних, згідно з даними МінТОТ України, стали жертвами вибухових пристроїв на Донбасі впродовж останніх п’яти років. Такими є наслідки російської агресії проти України. Сапери Національної гвардії — серед тих мужніх людей, які ліквідовують мінну небезпеку на сході нашої держави. Нещодавно на базі Слобожанської бригади, що поблизу Харкова, група фахівців із розмінування пройшла курс навчання.

Сирени міношукачів, шурхіт багатометрових смуг червоно-білої стрічки огородження, вибухи та пронизливе шипіння сигнальних пристроїв... Під такий бойовий акомпанемент гвардійці зі Слов’янська, Маріуполя, Харкова, Сум, Охтирки та представники Національної академії НГУ поглиблювали свої знання. Крім звичних, майже раритетних, індукційних міношукачів ІМП, тепер у них у руках набагато чутливіші та зручніші американські металодетектори Garrett, що здатні знаходити металеві елементи боєприпасів на глибині до 80 сантиметрів і можуть працювати до 18 годин. Але це далеко не всі інновації. До них належить також система Grоundshark, або «Земляна акула», подарунок зі Сполучених Штатів.

Як розповів начальник інженерної служби Східного оперативно-територіального управління полковник Мар’ян Балагуш, «Земляна акула» є досить ергономічною, вона легко підлаштовується під сапера. Прилад сканує ґрунт на два метри в глибину, має монітор, на якому візуалізовані результати ехолокації. Тобто сапер під час роботи бачить обриси предмета, щільність ґрунту тощо. Такий протимінний детектор знаходить металеві та пластикові предмети, його можна налаштувати на певний клас чи розмір. А ще він авторизує сапера, зчитує геолокацію, фіксує дані про потенційно небезпечні знахідки. В автономному режимі «Земляна акула» здатна працювати впродовж доби. Професіонали наголошують: для виявлення та подальшої фіксації мінно-вибухових загороджень — безцінна річ!

Також у центрі уваги саперів-гвардійців — саморобні вибухові пристрої — найбільш підступна загроза, від якої дедалі частіше потерпають діти та дорослі, цивільні та військові.

«Саморобні вибухові пристрої — немов ребус: не розгадав — загинув, — зазначає полковник Мар’ян Балагуш. — Такій диявольській фантазії, по суті, немає меж».

Серед учасників зборів, що відбулися на Харківщині, — сапери, які працювали в Іраку, Лівані, на Балканах і, звичайно, на найбільш забрудненій мінами території планети Земля — на Донбасі, в районі проведення Операції об’єднаних сил. Проте навіть досвідчені фахівці на таких заняттях знаходять для себе щось нове.

Вл. інф.

Фото надано прес-службою

Східного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України.