ПАТ «ДТЕК «Дніпрообленерго» має намір за борги обмежити електропостачання держпідприємству «ВО «Південний машинобудівний завод ім. Макарова». Про це заявив директор з продажів енергокомпанії Юрій Федько.
За його словами, «Південмаш» не розрахувався за використану в грудні електроенергію. Борг становить близько 112 мільйонів гривень. 2 січня представникам заводу під підпис було вручено повідомлення про відключення.
— Наявні домовленості про погашення заборгованості споживачами машинобудівного комплексу з місяця в місяць не виконуються, — зазначив Юрій Федько. — Це суттєво впливає на рівень розрахунків з оптовим ринком електроенергії й далі по ланцюжку — перед енергогенеруючими й вугільними підприємствами.
ДТЕК є енергетичним підрозділом фінансово-промислової групи «Систем Кепітал Менеджмент» Ріната Ахметова. Їй належить 51,5% акцій «Дніпрообленерго», ще 25% акцій НАК «Енергетична компанія України» і 15,89% — кіпрської компанії «Larva Іnvestments Lіmіted».
Чистий прибуток ДТЕК тільки за перші шість місяців 2013-го становив близько 1,2 мільярда гривень, в 2012-му — майже шість мільярдів. Водночас, як нещодавно заявив голова державного космічного агентства України Юрій Алексєєв, торік держава профінансувала космічну галузь лише на 40 відсотків від належного.