Італійська компанія «VOMM» запропонувала власний метод переробки розсолів Домбровського кар’єра, що розташований на Івано-Франківщині. Про це було повідомлено на виїзному засіданні міжурядової комісії з комплексного розв’язання екологічних проблем, які виникли у зоні впливу згаданого об’єкта, що днями відбулося в ОДА за участю міністра екології та природних ресурсів України Олега Проскурякова.
«Стримати збільшення обсягів розсолів у кар’єрі можна лише шляхом їхньої переробки», — повідомив директор державного підприємства «Науково-дослідний інститут галургії» Іван Костів. «VOMM» готова встановити дослідно-експериментальний модуль з переробки розсолів потужністю 300 тисяч метрів кубічних на рік. Але для роботи установки потрібна значна кількість палива. Також іноземцям необхідно вирішити, як утилізувати вторинне тепло. Працівники ДП запропонували до модульної установки добудувати пристрій для випарювання. Також окремі вітчизняні підприємства зможуть надати допомогу у забезпеченні паливом та створенні потужностей для отримання технічної солі.
Інженерні розрахунки та підготовку даних про параметри теплоносіїв днями буде обговорено з представниками італійської компанії, які приїдуть на Прикарпаття. Тим часом міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков запропонував керівництву області укласти природоохоронний меморандум з компаніями — найбільшими забруднювачами довкілля.
Івано-Франківська область.