Упродовж чотирьох днів відзначали День захисника України і свято Покрови Пресвятої Богородиці у Житомирі. У п’ятницю на майдані імені С. П. Корольова зібралися військові, священнослужителі, представники влади і громадськості, щоб привітати захисників країни та висловити їм вдячність за мужність і незламність духу в боротьбі за незалежність і цілісність держави. Учасники заходу долучилися до спільної молитви за Україну, яку провела Рада християнських Церков Житомира та області. Театрально-хореографічна студія «Світлячок», академічний ансамбль танцю «Сонечко» та зведений військовий оркестр виконали музичну композицію «Балада», присвячену пам’яті загиблих воїнів. Квіти лягли до пам’ятного знака Героям Небесної Сотні, меморіальних стендів загиблим воїнам АТО/ООС, пам’ятника Олегу Ольжичу, могили учасників українських національно-визвольних змагань Омеляна Сеника та Миколи Сціборського.

На завершення урочистостей діти випустили у небо білих голубів як символ омріяного миру та світлих душ полеглих Героїв. Водночас у міському Гідропарку стартував Патріотичний квест для учнівських команд «Повстанський рейд», організований за ініціативи КУ «Пластовий молодіжний центр». Також у Житомирі вперше відбувся Всеукраїнський чемпіонат із кросфіту, в якому взяли участь збірні команди десантно-штурмових військ із Миколаєва, Житомира, Полтави, Львова, Дніпра, а також місцеві спортклуби. Ініціатором та організатором заходу за підтримки міськради виступила 95-та окрема десантно-штурмова бригада, повідомляє наш власкор Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

А у Чернігові на відкриття виставки «Фактор свободи», присвяченої трьом славетним українцям: Івану Мазепі, Симону Петлюрі, Степану Бандері, зібралися в обласному молодіжному центрі військовослужбовці, активісти, представники влади. Заступник командувача ОК «Північ» Сухопутних військ ЗСУ генерал-майор Василь Осипчук — бойовий генерал, якого у грудні 2014 року нагороджено орденом Данила Галицького, наголосив: «Ми завжди повинні розуміти, з яким підступним ворогом маємо справу. І я хочу, аби кожен із вас, оглянувши виставку, замислився над побаченим. Адже і сьогодні по іншу лінію фронту той самий ворог, якому протистояли і Мазепа, і Петлюра, і Бандера. Змінюються століття, але незмінним залишається противник нашої свободи», інформує наш власкор Василь ЧЕПУРНИЙ.

На Івано-Франківщині заходи розпочалися церковними відправами та панахидами за тими, хто загинув у боротьбі за Батьківщину. Урочистою ходою ветеранів до Меморіального скверу в Івано-Франківську вийшли учасники Другої світової війни та колишні воїни-інтернаціоналісти, бійці АТО/ООС. На Вічевому майдані відбулося нагородження військових. Маршем Слави пройшлися вулицями міста й бійці Української добровольчої армії та волонтери. Франківці дякували своїм захисникам за патріотизм та героїзм. На честь свята у Коломиї відкрили пам’ятник «Кожному поколінню — своя війна». Меморіал встановлено на території 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади. Він уособлює три покоління бійців: оборонців суверенітету і східних кордонів України, учасників війни в Афганістані та Другої світової. У пам’ятній події взяли участь голова Івано-Франківської ОДА Денис Шмигаль, Герой України, командир «десятки» Василь Зубанич, військовослужбовці бригади, батьки та родичі загиблих бійців та інші. Денис Шмигаль вручив бійцям обласні нагороди та медаль «За бойову звитягу». А Василь Зубанич, який є ініціатором встановлення скульптурної композиції, зазначив, що це — пам’ять про тих, хто віддав життя за існування нашої держави. Комбат акцентував увагу на тому, що три різні війни, які відбувалися протягом останніх десятиліть і в яких гинули українські військові, розпочав той самий ворог. Під час виконання бойових завдань у зоні АТО бригада втратила 29 військових. Їхні імена викарбувані на гранітних плитах, передає наш власкор Людмила СТРАЖНИК.

У Дніпрі відзначати День захисника України почали біля будівлі облдержадміністрації. На Алеї пам’яті зібралися військові, ветерани, добровольці, волонтери, рідні загиблих, небайдужі містяни — вшанувати полеглих воїнів. Потім святкова хода рушила до історичного музею, поінформували в прес-службі Дніпропетровської ОДА. «Пишаємося подвигами наших Героїв і схиляємо голови, згадуючи тих, хто не повернувся з війни. Вічна їм шана і слава Україні!» — сказав голова Дніпропетровської ОДА Олександр Бондаренко.

У Кропивницькому під час урочистостей із вдячністю згадали бійців 3-го окремого полку спецпризначення ім. князя Святослава Хороброго, 17-го окремого мотопіхотного батальйону «Кіровоград», 34-го батальйону тероборони «Батьківщина», 42-го окремого мотопіхотного батальйону «Рух Опору» Кіровоградської області, 57-ї окремої мотопіхотної бригади ім. кошового отамана Костя Гордієнка, роти патрульної служби поліції особливого призначення «Святослав» та аварійно-рятувального загону спецпризначення ДСНС, які боронять Україну і рідний край на передовій. Військовим, учасникам АТО/ООС і матерям загиблих захисників вручили обласні відзнаки «За мужність та відвагу» і відзнаки міста. На меморіальному комплексі «Фортечні Вали» біля Вічного вогню та на Алеї Слави Героям АТО/ООС чатувала почесна варта, відбулася акція родин загиблих Героїв «Не будьмо байдужими! Пам’ятаймо!». Кропивничани пройшли Ходою Героїв до Козачого острова, повідомляє наш власкор Петро МЕЛЬНИК.