Тобто з 360,7 млрд грн до загального фонду надійшло 359,1 млрд грн. Про це днями повідомив голова ДПС Сергій Верланов, звітуючи на засіданні Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики. «За результатами року ми вийдемо на стовідсоткове виконання», — запевнив він народних депутатів.

Утім, загалом доповідь Сергія Верланова була присвячена створенню ДПС із нуля. Власне, вкотре. Нагадаємо, у грудні 2012 року уряд об’єднав митницю і податкову в Міністерство доходів і зборів. Після Революції Гідності його ліквідували. На базі міністерства відновили Державну податкову службу і Державну митну службу. Однак уже у травні 2014-го Кабмін змінив свою думку і створив Державну фіскальну службу, що об’єднала у собі митницю та податкову. Наприкінці 2018 року Мінфін заявив, що ДФС знову розділять на податкову та митну служби. 28 серпня 2019-го запрацювала оновлена Державна податкова служба.

За словами С. Верланова, на весь процес реорганізації — створення служби, мережі, переведення персоналу пішло три місяці. Він особливо наголосив, що служба задумувалася передусім як сервісна організація. «Наше завдання, щоб платники забули дорогу в податкову. Критичним є виключити фізичну взаємодію платника з податківцем. Тому розвиток електронного кабінету для нас є пріоритетним», — заявив Сергій Верланов.

Ще один великий проект, за його словами, — це запуск електронних реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Ця тема вже набула широкого розголосу через те, що з 1 жовтня 2020-го вводиться обов’язковість РРО для окремих ФОП на другій і четвертій групі, а з 1 січня 2021 року використання реєстраторів буде обов’язковим для платників єдиного податку на 2—4 групи. «Нині працюємо над «нормативкою» — фактично це технічне завдання для айтішників. Вона має бути готова до 18 січня 2020-го, а 18 квітня електронні РРО уже повинні запрацювати. Маємо величезний попит на цю послугу від бізнесу, який користується касовими апаратами. Це буде величезний крок уперед», — вважає Сергій Верланов.

Серед пріоритетних завдань ДПС він також бачить скорочення кількості перевірок і підвищення їхньої результативності. «Цього року порівняно з 2018-м кількість позапланових перевірок скоротилася з 6,5 тисячі до 4,6 тисячі, а планових — з 2,3 тис. до 1,9 тис.», — відзвітував голова ДПС.

Крім того, він подякував народним депутатам за те, що вони погодилися збільшити зарплату податківцям. «По територіальним органам середня зарплата нині становить 12 700 грн, наступного року планується 16 700 грн. Середні заробітки центрального апарату 2019-го — 21 500 грн, наступного року — 31 500. Це не вдвічі більше, але достатньо хороший рівень зарплати», — підсумував Сергій Верланов.

Хоч критикувати роботу Сергія Верланова ще рано (він був призначений на цю посаду 21 травня 2019 року), у членів комітету виникло багато запитань, зокрема очільнику ДПС нагадали про необхідність активніше боротися з підпільною торгівлею спиртними напоями (ДПС має пости на державних спиртозаводах), недоліками у роботі електронних кабінетів (коли платник невчасно отримує інформацію про наявну у нього заборгованість) та затримки з поверненням ПДВ.