МПС було створено у 1889 році в Парижі Фредеріком Пассі (Франція) та Рандалом Крімером (Велика Британія). Це був перший постійний форум для політичних багатосторонніх переговорів. Спочатку організація складалася з окремих парламентаріїв, але відтоді перетворилася на міжнародну організацію парламентів суверенних держав. Міжпарламентський союз є політичним форумом членів національних парламентів. МПС це — унікальна інституція, яка на регулярній основі збирає парламентаріїв з усіх куточків земної кулі, котрі представляють усі різновиди державного устрою та весь спектр політичних партій. Під час заходів МПС законодавці парламентів—членів організації обмінюються досвідом, вивчають шляхи двосторонньої, регіональної та глобальної співпраці, а також узгоджують свої дії. МПС також влаштовує різноманітні глобальні та регіональні заходи, присвячені конкретним темам, проводить засідання спеціалізованих органів.

«Для України особлива честь та можливість брати участь у Міжпарламентському союзі, — сказала заступниця Голови Верховної Ради України, заступниця голови виконавчого комітету національної парламентської делегації в Міжпарламентському союзі Олена Кондратюк (на знімку). — Цього року українська делегація зініціювала резолюцію щодо неприпустимості використання найманців та бойовиків на території України». Заступниця Голови Верховної Ради висловила особливу подяку членам української парламентської делегації, зокрема Борису Тарасюку, котрий брав безпосередню участю у створенні цієї резолюції.

Як співголова міжфракційного об’єднання у Верховній Раді «Рівні можливості» О. Кондратюк відзначила можливість долучитися до жіночого лідерства в МПС задля збільшення кількості жінок у політиці. «Це гарний приклад культурної дипломатії, кооперації в політичній, економічній та гуманітарній сферах», — наголосила заступниця глави парламенту.

У відкритті експозиції також узяли участь представники міжнародних та дипломатичних представництв в Україні.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Довідково

Нині членами МПС є національні парламенти понад 160 країн та 10 регіональних парламентських асамблей, які є асоційованими членами. Союз має постійних спостерігачів в Генеральній Асамблеї ООН та загальний консультативний статус в Економічній і Соціальній Раді.