Нові проекти мають вивести регіон на новий ступінь розвитку. Влада наголошує: що вдаліші плани — то більше коштів на їх реалізацію можна буде отримати з державного бюджету чи від Світового банку.

Хмельниччина готувала і відбирає свої проекти вже майже рік. До цієї роботи долучилися представники влади, бізнесмени та науковці. В результаті експертні групи відібрали кращі пропозиції, яких уже надійшло майже три сотні. Тепер усі вони опрацьовуються, відбувається формування технічних завдань та плану реалізації.

Серед цього різноманіття виділяється група тих, що стосуються енергетичного розвитку краю. Хмельниччина запроваджуватиме не тільки нові технології, а й нові принципи співпраці всіх, причетних до цієї галузі. Приміром, йдеться про створення енергетичних кооперативів. Організувати такий намагаються вже у Берездівській ОТГ, об’єднуючи зусилля влади, підприємців та аграріїв. Хтось береться закупити твердопаливні котли, хтось -постачати для їх роботи солому, комусь буде вигідно продавати, а комусь — купувати тепло та енергію.

Думають в області і над тим, як ефективно використовувати в майбутньому енергію сонця. Останнім часом будівництво невеликих сонячних електростанцій набуло особливої популярності. Лише в Ярмолинецькому районі впроваджується шість таких проектів. А загалом назбирається з півсотні. Але чи проводитиметься ця робота такими ж темпами і в майбутньому? Чимало залежатиме від того, чи збережуться й надалі зелені тарифи та хто зможе ними скористатись.

Розмірковують і над тим, чи збережеться тенденція до використання щепи та деревних відходів для твердопаливних котлів. Усе очевиднішим стає те, що така технологія підходить для маленьких котелень. А от великі підприємства вже стикнулись із проблемою паливного дефіциту, котрий призводить до зростання ціни на щепу. Тож фахівці вже тепер думають над тим, як ці проблеми розв’язуватимуться в майбутньому.

Про свої цікаві проекти, що стосуються різних галузей, заявили майже всі райони. Приміром, у Славуті мають намір спорудити асфальтобетонний завод. Адже ремонтувати дороги треба скрізь, а от про те, де взяти матеріал для цих ремонтів, думають далеко не всі. Славутчани пропонують створити спільне комунальне підприємство, котре працювало б на кілька районів області. Організувати таке в кожному місті чи селищі — майже неможливе завдання, тому об’єднання зусиль було б на користь багатьом громадам.

Такий підхід не завадить і при спорудженні сміттєпереробних заводів. Досі нікому в області так і не вдалося розв’язати цю проблему самотужки. Тепер на амбітний проект замахнулись у Кам’янці-Подільському, де за наступні чотири роки хочуть спорудити потужне сміттєпереробне підприємство. Місцева влада налаштована рішуче і сподівається, що їй допоможе і держава, і зацікавлені інвестори. Але тепер в області хочуть попрацювати і над варіантами, коли такі заводи будувалися б спільно одразу кількома районами чи громадами.

Загалом запропоновані проекти різняться масштабами, розмірами фінансування і строками їх виконання. Та попри це їх об’єднує одне — бажання авторів розвивати свої населені пункти, робити їх сучасними, привабливими для інвесторів і комфортними для місцевих жителів. Наприкінці року стратегія регіонального розвитку області буде винесена на розгляд сесії обласної ради. А потім вона має бути затверджена урядом. Від добре розробленого плану чималою мірою залежатиме кінцевий успіх усієї справи. Хмельничанам хочеться вірити, що спільними зусиллями все намічене таки вдасться реалізувати, а розроблений документ стане дороговказом для розвитку регіону на майбутні роки.