Місцеві активісти замість акцій протесту і пікетів змінили форму боротьби за розв’язання екологічних проблем.

Тема збереження довкілля для названого міста актуальна тим, що тут працює Ладижинська теплоелектростанція ДТЕК, а також найбільша в країні птахофабрика ПрАТ «Миронівський хлібопродукт». Підприємства є найбільшими в регіоні забруднювачами довкілля. Місцеві активісти з ГО «Ладижинська громадська рада» замість акцій протесту та пікетів третій рік поспіль скликають форум «Суспільство ЗА чисте виробництво». Проводять його спільно з громадською платформою «Ладижин-2030».

— Значно ефективніше обговорювати проблеми й шукати шляхи їх розв’язання за участю фахівців-екологів, аніж привертати увагу шляхом акцій протесту чи пікетів, — каже керівник ГО «Ладижинська громадська рада» Андрій Скакодуб. — Форум дає більше конструктиву. Особливо, якщо врахувати, що до участі в ньому вдалося залучити не тільки фахівців-екологів, а й представників підприємств-забруднювачів довкілля. У нинішньому форумі брали участь окремі депутати місцевих рад, представники територіальних громад, яким болять проблеми екології, з сусідніх з нами районів. 

За словами співрозмовника, під час нинішнього зібрання, що тривало впродовж шести годин, експерти презентували низку можливостей та механізмів розв’язання екологічних проблем. Про це говорили представники Національного екологічного центру України, Державної екологічної академії післядипломної освіти, Центру енергоефективності Києво-Могилянської академії, Центру водоочисних технологій. Своїми думками поділилися представники теплової станції та птахофабрики.

Фахівці Центру водоочисних технологій продемонстрували методи очищення стоків, які могли б використовувати комунальники Ладижина і активних підприємств.

— Третій форум кардинально відрізнявся від двох попередніх, — зазначила його постійна учасниця депутат Вінницької облради Людмила Головашич. — Разом з теоретичними виступами про захист довкілля промовці дали відповідь на найважливіші питання, що робити і як робити в тій чи іншій конкретній ситуації, що стосується нашого регіону.

Учасники зібрання підтримали ініціативу створення екологічного кластера в регіоні. Допомогу у втіленні проекту в життя місцевим активістам нададуть науковці Державної екологічної академії післядипломної освіти.