Захід проходив як публічний початок консультативного проекту «Україна — в Європі», ініційованого німецьким Центром ліберальної сучасності за сприяння Федерального міністерства закордонних справ Німеччини. В Україні він реалізовується фондом Східна Європа через програму РАДА.

«Український парламент крокує до європейських цінностей, — наголосив керівник апарату Верховної Ради Вячеслав Штучний. — Найкращі практики для втілення в життя європейських підходів до роботи апарату та й самої Верховної Ради повинні бути втілені вже найближчим часом». В. Штучний подякував усім, хто долучився до організації дискусії, і побажав, щоб вона стала гарним початком для подальшої плідної співпраці.

Європейці вже давно захоплюються діями українців, наголосила директорка програм Центральної та Східної Європи Центру ліберальної сучасності Марілуїзе Бек. «Ми приїхали не повчати, — сказала вона. — Нам треба єднатися, а це означає, що вчитися треба обом сторонам». Під час останніх подій на Майдані багато європейських політиків обіцяли підтримати Україну. «Але час минає, а колективний Захід не усвідомлює, як швидко все змінюється, як зрілі та досвідчені демократії й парламенти руйнуються до підвалин», — підкреслила політик. «Західні демократії та наші цінності під великим питанням», — каже М. Бек. І в цьому контексті, за її словами, особливої ваги тепер у світі набуває довіра. Мовляв, це одне з найбільших надбань демократії, на ньому все тримається.

Колишня депутатка Європарламенту Ребекка Хармс сказала: те, що в Україні працює демократія, засвідчили Майдани в 2004-му та 2013—2014 роках. «Нині зрозуміло, що ця країна пройшла великий шлях від Помаранчевої революції до Революції Гідності», — підкреслила вона і продовжила: «Протягом шести років після Євромайдану більшість людей у вашій країні почали розуміти, що демократичні правила є ключовими для свободи. І нині зміни в Києві відбулися не шляхом Майдану, а завдяки демократичним виборам». Водночас політик застерегла, що країною не може керувати тільки одна частина суспільства.

Із приводу того, що ж означають європейські цінності, в рамках дискусії мали можливість висловитися представники всіх фракцій. І майже всі, перелічуючи ці ознаки, говорили про повагу. Так, Вадим Івченко від фракції «Батьківщина» наголошував на необхідності поважати передусім одне одного, дискусію та вже ухвалені рішення, якщо вони не переходять червоних ліній. «Адже парламентаризм — це і є форма дискусій та прийняття рішень, — наголосив він. — Хотілося б, щоб ніхто не домінував, щоб усі були почуті, а прийняті у Верховній Раді закони слугували людям».

Народний депутат від «Європейської солідарності» Вікторія Сюмар у контексті парламентаризму говорила про свободу та повагу до вибору кожного громадянина. Мовляв, він дає змогу відстоювати те, що ми називаємо правами людини. «Парламент — це пошук консенсусу. Не дотримуючись прав меншості, ми навряд чи зможемо без потрясінь для суспільства забезпечити правильний еволюційний поступ на європейських правилах», — резюмувала вона.

Ярослав Юрчишин від «Голосу» наголошував на тому, що неможливо йти на компроміси стосовно цінностей, бо «вони є моральними імперативами». Утім, сам діалог є в основі європейських спільнот. І він лежить у площині того, що розмова краще, ніж боротьба, а узгодження краще, ніж взаємознищення. Нині народ визначив монобільшість, яка має можливість робити все. «У нашому парламенті мало досвідчених людей, — підкреслив Я. Юрчишин. — І це можна розглядати як потенціал для змін. Але це ще й виклик».

А от представник самої монобільшості, фракції «Слуга народу», Вадим Галайчук висловив переконання, що українська політика певний час декларувала повагу до європейських цінностей, але на практиці їх не дотримувалася. Це, за його словами, доводить рівень довіри до парламентів попередніх скликань. Нині країна на правильному шляху стосовно дотримання парламентських цінностей, переконаний народний депутат.

Його колега з попереднього скликання Ганна Гопко наголошувала на тому, що європейські цінності перегукуються із християнськими. Вона казала, що для депутата, який складає присягу перед народом, має бути одна цінність — закон. «Пам’ятайте, парламентарії восьмого скликання прийшли до влади під час війни, коли в казначействі було 108 тисяч гривень, — нагадала політик. — Ми на своєму горбу витягнули макроекономічну стабілізацію та побудову армії. Поки українці не навчаться вдячності, ми не зможемо вибудувати нормальну демократію».