Мораторій було накладено новою редакцією Закону України «Щодо введення заборони на суцільну вирубку ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону». «За» закон проголосував 301 депутат. Тож законом відновлюється мораторій на суцільну вирубку лісу, що діяв до 2011 року.

Депутати зазначають, що після припинення цього мораторію екологічна ситуація у Карпатах погіршилася. Тож прийняття було нагальною потребою. Втім чимало експертів висловлювалися про те, що під час ухвалення закону було внесено суттєві поправки, які значною мірою можуть сприяти вирубуванню цінних лісових ресурсів. Тому напередодні профільний комітет, долучивши широку екологічну громадськість, вирішив провести прес-конференцію, на якій було донесено, що саме ухвалено Верховною Радою і як це позначиться на збереженні нашого природного багатства, зокрема ялицево-букових лісів.

Як наголосив голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, нова редакція передбачає встановлення заборони на проведення рубок головного користування у національних природних парках, заказниках та продовження дії заборони на проведення суцільних рубок в ялицево-букових лісах на крутих схилах Карпатського регіону. Також, каже народний обранець, чинні законодавчі норми дадуть змогу уникнути ситуацій, коли під виглядом проведення санітарних вирубок суцільним методом вирубувалася значна частина лісу.

Водночас критики закону кажуть, що документ хоч і змінив визначення «суцільна рубка», але тепер, щоб вирубування вважалося не суцільним, достатньо розтягнути його в часі на кілька років. Є зауваження і з приводу того, що дозволено використовувати гусеничні трактори, які неабияк шкодять ґрунтам.

На підтримку новоухваленого закону виступив і еколог Володимир Борейко. Він, зокрема, зазначив, що нарешті було чітко визначено, що таке ялицево-букові ліси (коли не менш як 25 відсотків ялиць). Раніше це було розмито, тому лісівники часто-густо користувалися такою шпариною. Набуло конкретного обрису і поняття «санітарна рубка», каже еколог. Він також наголосив, що зауваження критиків закону стосовно розширення лісових доріг з твердим покриттям, яке нібито сприятиме більшій вирубці, є також недоречними. Дороги таки потрібно будувати, адже ґрунтові під час негоди важка техніка розбиває, і лісівники змушені прокладати нові, а це точно не на користь лісостанам. У новому законі також прописано, що заборонено суцільні рубки у всіх високих місцях, а також коли можна проводити санітарні рубки.

Одне слово, наголошувалося, що навколо змін до закону про вирубку лісів більше емоцій, ніж фактів, проте голова комітету зауважив, що деякі статті справді потребують незначного вдосконалення. І це можна зробити спеціальною постановою Кабінету Міністрів. Він запевнив, що над цим питанням уже працюють фахівці.