Чи була корупція під час закупівлі футбольних полів зі штучним покриттям? Відповідь на це запитання має дати Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування можливих фактів порушення законодавства України та зловживання службовим становищем при вирішенні питання фінансування та реалізації бюджетної програми «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям у регіонах України», організаційне засідання якої відбулося вчора.

Створенню Верховною Радою 15 листопада 2019 року ТСК передувала низка журналістських розслідувань щодо можливої корупції у Федерації футболу України (нині її перейменовано на Українську асоціацію футболу), які лягли в основу низки кримінальних проваджень, розпочатих ще у 2018 році. Та оскільки з того часу правоохоронні органи не надали жодної інформації щодо завершення розслідування та про можливе притягнення винних до кримінальної відповідальності, то представники громадськості закликали новообраних парламентаріїв узяти під свій контроль розслідування можливих зловживань керівництва федерації під час реалізації бюджетної програми з будівництва в регіонах футбольних полів зі штучним покриття.

Нагадаємо, що у 2018 році з’явилася низка журналістських розслідувань, в яких ішлося про можливе зловживання керівництвом Федерації футболу України службовим становищем та закупівлі за рахунок коштів державного і місцевого бюджетів полів зі штучним покриттям за завищеними цінами, а також про можливе розкрадання виділених УЄФА коштів для розвитку футболу в Україні.

Голова ТСК, народний депутат Анатолій Костюх («Слуга народу») повідомив, що звіт про роботу комісії має бути подано на розгляд парламенту до 15 квітня 2020 року, та запропонував визначитися із завданнями, які потрібно реалізувати за цей час.

Зазначивши, що робота комісії активізує діяльність правоохоронних органів, він висловив побажання, щоб упродовж наступних шести місяців правоохоронні органи нарешті ухвалили рішення щодо відповідних кримінальних проваджень.

Крім того, під час засідання зверталася увага, що оскільки процесуальне керівництво у цьому розслідуванні здійснює Спеціалізована антикорупційна прокуратура, то має місце прямий конфлікт інтересів, адже її керівник Назар Холодницький є віце-президентом Української асоціації футболу.

Секретар ТСК народний депутат Михайло Цимбалюк («Батьківщина») запропонував скерувати до керівників усіх правоохоронних органів відповідні запити, щоб уже на наступне засідання можна було за-просити тих, хто веде ці розслідування, аби зрозуміти, як проводилася ця робота. «Ми хочемо встановити істину в цьому питанні, тож якщо у когось є якісь повідомлення — звертайтеся до нас, ми їх ґрунтовно опрацьовуватимемо і вимагатимемо від правоохоронців реакції згідно з чинним законодавством», — сказав М. Цимбалюк.

«Маємо проаналізувати хід розслідування правоохоронними органами, які протягом двох років так і не ухвалили рішення, є у цих кримінальних провадженнях склад злочину чи немає», — зазначив заступник голови комісії Григорій Мамка («Опозиційна платформа — За життя») та додав, що, крім того, існують висновки НАЗК та Рахункової палати щодо діяльності федерації, які також мають стати предметом розгляду ТСК.

На пропозицію Г. Мамки члени комісії затвердили зміст депутатських звернень та запитів до правоохоронних органів щодо стану провадження досудових розслідувань, зокрема, скільки осіб було допитано, скільки проведено досліджень та експертиз та скільком особам вручено підозри.