Відновлення вільного водотоку на річках спричинить розширення різноманіття птахів і риби, збільшення площі лугів для випасу худоби, посилить природний захист від повеней і привабить туристів до регіону. Більшу частину коштів на реалізацію проекту було зібрано екологічними активістами з Голландії.

Неподалік від місця впадіння річок у Сасик кілька десятиліть тому у радянські часи було побудовано 10 дамб і пересипів, головним чином для доступу до застарілих уже очисної станції та будинку відпочинку, а також для підкоряння річок на користь сільському господарству, що також не дало довгострокового результату. Старі перешкоди, заввишки від 0,5 до 1,5 метра, частково перешкоджали річковому плину, приводячи до фрагментації русла річок і втрат біорізноманіття.

Проектні роботи на річках Когильник, Кагач і Сарата приведуть до відновлення річкового стоку й екосистем. Майже 20 кілометрів річок будуть звільнені для природи та людей. Сазан, лящ, щука й інші цінні види риб, різні види жаб, а також видра знову зможуть тут вільно плавати і розмножуватися. Відновлять місця проживання білої чаплі, коровайки, норця й інших навколоводних птахів, а також мілководдя, що важливі для мігруючих птахів, таких як качки, гуси та кулики. Крім того, порушення проїзних шляхів углиб заповідної території сприятиме зменшенню браконьєрства.

Олександр Волошкевич, директор Дунайського біосферного заповідника розповів, що проведені роботи важливі для всього біорізноманіття, але особливе значення мають для риби. У Сасику — колишньому морському лимані — через цілу низку причин слабо розвинена рослинність, що необхідна для розмноження риб. Саме тому у верхів’ях водойми ще 33 роки тому створили заборонену для рибальства зону. Роздамбування значно поліпшить ситуацію. Вже через кілька вітряних днів ми побачили надходження води із Сасика в засушені русла річок і їхнє промивання. Вершина Сасика й раніше приваблювала рибалок-любителів, туристів, відпочивальників, а тепер цей інтерес зросте.

Місцеві жителі також отримають користь від реалізації цього унікального екологічного проекту. Збільшення рибних запасів зумовить відновлення рибальства в регіоні. Збільшиться площа лугів для випасу худоби, яка зможе переміщатися всередині території через залишені для нього мілководні переходи. У сезон паводків зменшиться підтоплення місцевих поселень і міжнародної траси Одеса — Рені. До того ж багатий рослинний і тваринний світ, мальовничі ландшафти приваблюватимуть українських і міжнародних туристів у регіон, що також сприятливо позначиться на місцевій економічній ситуації.