Група А. ПСЖ (Франція) — «Галатасарай» (Туреччина, Стамбул). 5:0. «Брюгге» (Бельгія) — «Реал» (Іспанія, Мадрид). 1:3. ПСЖ — 16 очок, «Реал» — 11, «Брюгге» — 3, «Галатасарай» — 2.

Група В. «Баварія» (Німеччина, Мюнхен) — «Тоттенгем» (Англія, Лондон). 3:1. «Олімпіакос» (Греція, Пірей) — «Црвена Звезда» (Сербія, Белград). 1:0. «Баварія» — 18, «Тоттенгем» — 10, «Олімпіакос» — 4, «Црвена Звезда» — 3.

Група D. «Байєр» (Німеччина, Леверкузен) — «Ювентус» (Італія, Турин). 0:2. «Атлетіко» (Іспанія, Мадрид) — «Локомотив» (РФ, Москва). 2:0. «Ювентус» — 16, «Атлетіко» — 10, «Байєр» — 6, «Локомотив» — 3.

Група C. «Динамо» (Хорватія, Загреб) — «Манчестер Сіті» (Англія). 1:4.

«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Аталанта» (Італія, Бергамо). 0:3. Голи: Кастань, 66, Пашалич, 80, Госенс, 90+4.

«Шахтар»: П’ятов, Додо, Кривцов, Матвієнко, Ісмаїлі, Патрік, Степаненко, Тете (Марлос, 59), Коваленко (Соломон, 71), Тайсон, Мораес. Тренер — Луїш Каштру.

«Аталанта»: Голліні, Масьєлло (Малиновський, 61), Джимшиті, Паломіно, Кастань, де Рон, Фройлер, Госенс, Пашалич, Гомес (Гатебур, 90), Муріель (Ібаньєс, 71). Тренер — Джан-П’єро Гасперіні.

Вилучено Додо, 77 (пряма червона картка).

Рефері — Фелікс Цваєр (Німеччина).

Харків. ОСК «Металіст». 26 536 глядачів. 2 градуси.

Як часто трапляється у бігунів на середні і довгі дистанції, майбутній переможець весь забіг тримається за спинами лідерів. А потім, мов вибух, захопливий спурт — і добрий тактик опиняється на фініші першим. Так і «Аталанта», котра зі старту програла три матчі («Динамо» — 0:4, «Шахтарю» — 1:2 і «Манчестер Сіті» — 1:5), свою долю успішно вирішила в останньому турі групових змагань на полі суперника.

Гравцям «Шахтаря» і прихильникам команди, звичайно, прикро, що рефері не зарахував гол, забитий Коваленком на початку зустрічі. Натомість Фелікс Цваєр зарахував взяття воріт «гірників» після удару з офсайду Тоні Кастаня. Цей надто однобокий служитель футбольної Феміди не показав другу жовту картку Масьєлло, котрий, мов бензопилою, «зрізав» Додо. Але не пожалів донецького бразильця і вилучив його з поля. За що? Бо, бачите, в момент боротьби той поклав долоню на обличчя суперника. Ну надто суворе покарання.

Але це, так би мовити, ліричні відступи. А причина поразки «гірників» у тому, що вони гірше, ніж футболісти «Аталанти», налаштувалися на боротьбу. У вирішальних матчах необхідна особлива концентрація. А ще не варто відволікатися на дивні рішення суддів. А головне — грати на голову вище за опонента, виявити характер і бойовитість, командну згуртованість. Що й показали, власне, гравці італійського клубу.

Слабкою втіхою може бути той факт, що загребське «Динамо», яке також претендувало на друге місце, взагалі вилетіло з єврокубків. А «Шахтар» гратиме тепер у Лізі Європи.

***

Отже, ПСЖ, «Реал», «Баварія», «Тоттенгем», «Манчестер Сіті», «Аталанта», «Ювентус», «Атлетіко», «Барселона», «Боруссія» Д, «РБ Лейпциг», «Ліон», «Ліверпуль», «Наполі», «Валенсія», «Челсі» продовжать виступи в турнірі.

Жеребкування 1/8 фіналу відбудеться у понеділок, 16 грудня.