Із реформуванням первинної ланки медицини вже якось владналася ситуація із амбулаторіями та фельдшерсько-акушерськими пунктами. Натомість центральні районні лікарні штормить. Так, на Прикарпатті, у Надвірнянській ЦРЛ, борг із виплати зарплати на середину грудня становив 5,5 млн грн, у дитячій — понад 2 млн грн. Медики вийшли на протести, вимагаючи належного за свою працю.

Із запитом допомогти врегулювати ситуацію медики звернулися до народного депутата зі свого виборчого округу № 87 Зіновія Андрійовича. «ОТГ мають надлишок медичної субвенції, тоді як районні центральні лікарні, які обслуговують не тільки місцевих мешканців, а й ОТГ, — недофінансовані. Така нерівність та невідповідність була впроваджена ще урядом Гройсмана. Борг із виплати зарплати в окрузі № 87 сягнув майже 15 млн грн. Медики у відчаї, виходять на страйки, адже подекуди зароблені гроші не отримували ще з жовтня. У закладах здійснюють заходи скорочення та оптимізації видатків, але це не розв’язує проблему. Тому звернувся до Прем’єр-міністра, міністра фінансів та міністра охорони здоров’я із проханням при перерозподілі видатків держбюджету передбачити медичну субвенцію з держбюджету місцевим на забезпеченння фондів зарплати медзакладам», — коментує ситуацію народний депутат Зіновій Андрійович.

Звинувачення з боку адміністрації Надвірнянської ЦРЛ та дитячої лікарні стосувалися, зокрема, Делятинської ОТГ. На її території є міська лікарня, яка раніше підпорядковувалася ЦРЛ. Тепер — на балансі громади.

«Ми змушені були взяти на баланс лікарню та поліклініку, адже адміністрація ЦРЛ попереджала про те, що в складі районної заклад ліквідують, бо на його утримання коштів не вистачає. Торік це питання обговорювали дуже бурхливо. І на сесіях, і громадські слухання були. То важкий крок, але створили в квітні 2018-го комунальне підприємство. Хоч розуміли, що управлінського досвіду немає, бо реформа вторинної ланки тоді ще не стартувала. Але взяли на баланс, щоб зберегти робочі місця та забезпечити медичне обслуговування вразливих верств населення. До слова, ОТГ цьогоріч передала Надвірнянській ЦРЛ на прохання її керівництва 2,4 млн грн на обслуговування мешканців нашої громади, бо в Делятинській міській лікарні немає всіх профільних спеціалістів. Також коштом ОТГ забезпечили інсуліном хворих на діабет мешканців громади. Хіба жителі нашої ОТГ лікуються лише в Надвірнянській ЦРЛ? Багато — в Яремчі, Коломиї, Івано-Франківську, звідки подібного роду претензії не висловлюють», — повідомила секретар ради Делятинської ОТГ Віра Кухтарук.

«Забирати вторинну ланку медицини під опіку об’єднаної громади — ризикована справа. Наша ОТГ — дотаційна. Не можемо повністю віддавати медичну субвенцію Надвірянським ЦРЛ та дитячій лікарні. Адже треба забезпечити зарплатою своїх медиків. КП «Делятинська міська некомерційна лікарня планового лікування та реабілітації» з 1 квітня має перейти на прямі бюджетні відносини з Національною службою здоров’я. Лікарня вузькопрофільна. Важливо, щоб стала самоокупною, бо інакше не виживе», — доповнює колегу заступник голови Делятинської селищної ради ОТГ Михайло Обідняк.

Івано-Франківська область.