Голова комітету Олександр Ткаченко, заступники голови комітету Євгенія Кравчук, Микита Потураєв під час засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Учора на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянули декілька важливих законопроектів. Перший — проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо заборони реклами алкогольних напоїв та врегулювання особливостей реклами тютюнових виробів» (реєстр. № 1145). Зокрема, документом передбачається заборонити рекламу алкогольних напоїв та рекламу знаків для товарів і послуг, інших об’єктів права інтелектуальної власності, під якими випускаються алкогольні напої.

Однак усі члени комітету погодилися, що тут необхідно витримати баланс між бажанням зберегти здоров’я громадян та бажанням наповнити державний бюджет. «Так склалося, що виробники алкоголю і тютюну є одними з головних платників податків у бюджет держави, а отже, треба дуже обережно ставитися до змін, які впливатимуть на їх спроможність зберігати статус-кво. З іншого боку, у нас є найбільш вразлива категорія громадян — діти, яких ми маємо захистити», — зазначила депутат від партії «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

Так, враховуючи спільну позицію, депутати вирішили у 2020 році напрацювати новий законопроект з цього питання.

Днями комітет також провів слухання, за наслідками яких підготували низку рекомендацій щодо невідкладних заходів, спрямованих на захист прав дітей в Україні. Голова комітету Олександр Ткаченко поінформував громадськість, що у слуханнях брали участь народні депутати, представники міністерств, силових структур, обласних органів влади, міжнародних організацій, експерти та громадські активісти.

«У нас дуже багато органів влади, які опікуються дітьми, але питання в координації роботи між цими органами влади. Ми, як представницький орган влади, покликані зробити все від нас залежне, щоб забезпечити координаційний майданчик у цій роботі», — сказав О. Ткаченко.

За його словами, станом на сьогодні, особливе занепокоєння викликає ситуація з дітьми, які перебувають в інституційних закладах на повному державному утриманні. Водночас, 92% цих дітей мають батьків. Потрапляють діти в установи з різних причин, однак, на думку народного депутата, основна причина — це недостатня робота в сім’ях, з батьками.

Олександр Ткаченко зазначив, що особливої уваги потребує робота з дітьми, які постраждали від збройного конфлікту — щоб діти, які отримали такий статус, мали реальну державну підтримку.

Він повідомив, що комітет підготував проект постанови Верховної Ради, якою передбачено низку заходів з метою покращення становища українських дітей та вдосконалення діяльності центральних та місцевих органів влади з питань забезпечення виконання прав дитини в Україні. Члени комітету одностайно підтримали винесення відповідного документа до сесійної зали.