Фестиваль провели Комітет Верховної Ради України з питань молоді і спорту спільно з Федерацією шахів України, Федерацією шахів м. Києва та громадською організацією «Спортивний клуб «Інтелект, Краса, Сила столиці України».

Відкриваючи захід, перший заступник голови Комітету з питань молоді і спорту Жан Беленюк повідомив, що це другий шаховий фестиваль, який відбувається у Верховній Раді України.

Він повідомив, що комітет започаткував традицію раз на місяць проводити змагання з олімпійських видів спорту. «Вже був футбольний матч, і сьогодні відбуваються шахові змагання», — сказав Жан Беленюк.

Віце-президент Федерації шахів України Павло Куфтирєв зазначив, що шахові чемпіонати проводяться у Верховній Раді напередодні Нового року, і «це гарна традиція, яка повинна об’єднувати різні політичні сили, різних політиків, засоби масової інформації». «У наш непростий час, у нашому непростому суспільстві — це позитивна взаємодія», — додав він.

У турнірі взяли участь чотири команди по п’ять осіб.

За підсумками трьох турів змагань Різдвяний кубок Верховної Ради України виборола команда представників засобів масової інформації. Друге місце посіла команда народних депутатів України дев’ятого скликання. Бронзові медалі завоювала команда народних депутатів України першого—восьмого скликань. Працівники апарату Верховної Ради посіли четверте місце.

Під час фестивалю також відбувся сеанс одночасної гри зі срібною призеркою всесвітньої шахової олімпіади 2018 року, чемпіонкою України серед жінок 2017-го, бронзовою призеркою командного чемпіонату Європи серед жінок 2017 року, міжнародним гросмейстером, майстром спорту України, членом національної збірної України з шахів — Юлією Осьмак та чемпіоном Європи серед школярів 2018-го та 2019-го, срібним призером чемпіонату світу 2019-го до 10 років, чемпіоном України 2019-го до 10 років — Ігорем Самуненковим. У грі взяли участь 14 дітей, якими опікується громадська організація «Федерація дитячих шахів України».

Як повідомив президент федерації Юрій Петренко, організація створена батьками для сприяння дітям, які займаються шахами. Серед учасників сьогоднішніх змагань — чемпіонки України Марина Петренко і Марія Манько та інші юні шахісти — переможці міжнародних змагань.

Багато дітей, якими опікується федерація, — з багатодітних, а також неповних сімей.

Так, під час фестивалю відбувся поєдинок між п’ятьма сестрами Прочаєвими і командою народних депутатів України першого—восьмого скликань. Гра завершилася нічиєю.

Підбиваючи підсумки шахового фестивалю, заступник голови Комітету з питань молоді і спорту Василь Мокан подякував усім учасникам та організаторам і пообіцяв: «Комітет і надалі підтримуватиме такі заходи і сприятиме розвитку олімпійських і неолімпійських видів спорту».

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Фото Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.