А також додаткові місцеві вибори — у 33 ОТГ (20 сільських, 13 селищних) у 17 областях України, тут обирали депутатів від територіальних громад, що добровільно приєдналася до ОТГ, де перші місцеві вибори вже відбулися.

Зокрема, як повідомив наш власкор Максим Солоненко, у Волинській області лідерами громад стали самовисуванці. Зокрема, очільником Сошичненської ОТГ, що в Камінь-Каширському районі, стала самовисуваниця Світлана Сидорук, яка до цього працювала помічницею народного депутата України Ірини Констанкевич. Вона випередила іншого претендента на цю посаду — сільського голову села Сошичне Ігоря Волосюка. Серед обраних у сільську раду 14 депутатів: 9 — самовисуванці, 3 — «Слуги народу», два — «ВО «Батьківщина».

Головою Доросинівської ОТГ Рожищенського району став самовисуванець, голова Ворончинської сільської ради Микола Касянчук. За його кандидатуру віддали голоси 1023 виборці (65%). Серед новообраних депутатів 9 представляють партію «Слуга народу», 3 — самовисуванці і 2 — «ВО «Батьківщина».

У неділю також відбулися довибори депутатів у Підгайцівській громаді Луцького, Дубечненській та Смідинській громадах Старовижівського районів і Турійській міській громаді Волинської області.

Станом на ранок понеділка, партія «Слуга народу» повідомила, що за результатами опрацювання результатів волевиявлення на 75% дільниць вони отримали 56% підтримки українців серед усіх партій за кількістю депутатів. «Отже — проводимо до місцевих рад по всій Україні більше депутатів, ніж всі інші разом узяті партії. Ми здобули 33% серед усіх учасників, включно з самовисуванцями. Кожен третій мандат — наш! Це вже третя перемога за цей рік. Дякуємо всім вам за підтримку! Ми зробили це разом!» — йдеться у повідомленні прес-служби партії у Фейсбуці.

Водночас «Європейська солідарність» стала другою серед політичних партій за результатами виборів голів ОТГ та першою серед опозиційних сил, повідомили у прес-службі партії.

На Київщині, зокрема, в смт Калинівка та селі Зазим’я Броварського району, де відбувалися перші вибори депутатів Калинівської селищної ради та Калинівського селищного голови, а також Зазимської сільської ради та Зазимського сільського голови, за повідомленням заступника голови ЦВК Сергія Дубовика, голосування відбувалося у штатному режимі.

«Органи державної влади та місцевого самоврядування зробили все залежне від них, щоб волевиявлення мешканців цих об’єднаних територіальних громад відбулося своєчасно та без порушень. Особливо слід відзначити відповідні заходи щодо повноцінного матеріально-технічного забезпечення виборчих дільниць, зокрема, обладнанням та інвентарем», — наголосив він.

Загалом, як повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК, після проведення цих виборів загальна чисельність усіх разом взятих призначених перших виборів в ОТГ становитиме 982.

Вл. інф.