Про це під час прес-конференції «Позашкільна освіта-2019: десять перемог. Презентація досягнень» повідомив Євген Красняков, народний депутат другого та третього скликань, головний консультант секретаріату Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій. 

За його словами, до цього законопроекту надійшло 549 поправок. Він має 320 сторінок, і тепер документ опрацьовують у редакційному управлінні. Є. Красняков зауважив: «Ми провели 19 засідань робочої групи, де було все. І в п’ятницю комітет підтримав більшість висновків, напрацьованих робочою групою».

Важливою складовою всеохоплюючих змін, які відбуваються в системі освіти, є включення норм про навчальні програми позашкільної освіти в повну загальну середню освіту, наголошують фахівці. Так, представниця фракції «Слуга народу» Ірина Верещук, зокрема, наголосила: «У центрі позашкільної освіти стоїть дитина та її права. Тому таким важливим є питання захисту прав дітей на позашкільну освіту та діяльність закладів позашкільної освіти». Народний депутат є одним із авторів законопроекту № 2299, який передбачає внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти в частині визнання позашкільної освіти як рівня освіти.

«Нині важко спрогнозувати ефект від тих реформ, які вже стартували, — наголосила І. Верещук. — Але динаміка є. Також є енергія Верховної Ради й особливо — бажання Президента Володимира Зеленського змінювати. Він справді хоче запам’ятатися як людина, яка прийшла із-поза політики, але увійшла в історію. І тут виникає питання — як зробити так, щоб реформа була дієвою. Щоб ми мали дітей, відкритих до інновацій і світу, які не бояться викликів і можуть презентувати себе повною мірою. Цього вчать не тільки в школі, а якраз і в позашкіллі. Саме це середовище і є основною ланкою». Парламентарій поінформувала, що під час обговорення запропонованих змін на засіданні комітету виникали палкі дебати. «Я побачила наскільки важливо, щоб до тих, хто приймає рішення та закони, приходили люди з досвідом, — зауважила вона. — Досвід приходить не тільки з роками, а й через ту роботу, яку люди виконують на своїх професійних місцях». «Ви нам підказуйте, а ми будемо робити», — звернулася законотворець до освітян, присутніх на заході.