Доступ до якісної питної води отримали понад дві тисячі жителів завдяки підтримці Програми USAID DOBRE.

Насамперед воду запустили в місцевій амбулаторії. Спільно з головою громади участь у церемонії відкриття взяла директорка місії Агентства США з міжнародного розвитку в Україні (USAID) Сюзан Фріц (на знімку). «Дуже почесно долучитися до запуску такого надзвичайно важливого для громади проєкту. Адже розв’язання проблеми водопостачання для вас насправді було першочерговим. Таке якісне втілення цього проєкту — свідчення вашої спроможності та успіху реформи децентралізації, яка дає більше ресурсів, більше можливостей для реалізації необхідних рішень на місцях. І ми — USAID — дуже раді підтримувати такі починання», — за-значила Сюзан Фріц.

Завдяки співпраці з Програмою DOBRE у двох селах громади — Іванівці та Сороцькому — проклали 21 кілометр магістральних труб. Після завершення індивідуальних підключень до будинків та проведення необхідних випробувань навесні воду запустять в решту системи. В Іванівській громаді вода була критичною проблемою кілька останніх років. Відчутно зменшився рівень води в криницях, крім того, це були поверхневі води, які зазвичай найбільше забруднені. «Три роки тому ми були змушені задуматися над роз-в’язанням проблеми водопостачання. Через кліматичні зміни в нашій громаді почала зникати вода — обміліли криниці та повністю висохло кілька ставків. Тому ми зробили на цьому акцент у стратегії розвитку та крок за кроком разом із DOBRE втілювали цей проєкт. Дякуємо Агентству США з міжнародного розвитку за таку своєчасну підтримку», — наголосив голова Іванівської об’єднаної громади Руслан Шафранович.

У чотирьох селах громади пробурили глибинні свердловини та збудували водозабори. Для цього громада взяла участь у державній програмі «Питна вода». Наступного року систему централізованого водопостачання почнуть прокладати в селі Глищава. За словами голови громади, гроші на це вже закладено в бюджеті. Також розроблено такий проєкт для села Ілавче. «Думаю, з таким темпом ми десь за два роки могли б забезпечити якісною водою всіх мешканців нашої громади. У планах також другий етап покращення послуг у співпраці з Програмою DOBRE — ремонт комунальних доріг. А в компоненті місцевого економічного розвитку плануємо проєкт підтримки малих фермерів нашої громади — для них хочемо закупити зернову сушарку», — зазначив голова Іванівської громади Руслан Шафранович. — Мені б дуже хотілося, щоб наша громада залишилася цілісною згідно з корегованим перспективним планом, а не доєднаною до якоїсь більшої. Ми відповідаємо критеріям фактичної спроможності. З кожним роком показуємо значний приріст спроможності, і цьогоріч лише на 7 відсотків залежимо від державного бюджету. Ще трохи і станемо повністю бездотаційними. Ми маленька, але самодостатня громада, й наші мешканці це відчувають».

За підсумками 2019 року Іванівська громада посіла друге місце в Україні серед сільських громад—партнерів програми DOBRE за показниками рівня спроможності та отримала приз — 35 тисяч доларів. Індекс спроможності місцевого самоврядування (Participatory Municipal Capacity Index — PMCI) розроблений організацією Global Communities та адаптований у рамках програми DOBRE для оцінки місцевого самоврядування в Україні. Індекс вимірюється за 20 показниками. Основні характеристики, які оцінюють, — лідерство та управління, надання послуг у громаді, управління фінансами та бюджетом, участь громадськості.

Тернопільська область.

Фото надав Михайло ЦЬОМИК.

ДОВІДКОВО

Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) — це п’ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень і забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні.